Köttfrågan måste upp på bordet

I Sverige konsumerar vi som att det finns 4,2 jordklot och det ekologiska fotavtrycket blir bara större. Det är dags att sätta in åtgärder mot konsumtionen i allmänhet, och mot maten vi äter i synnerhet, skriver Gudrun Schyman och Adam Hjort (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vartannat år presenterar Världsnaturfonden Living Planet Report om människans ekologiska fotavtryck. För varje rapport som offentliggörs blir bilden av vår negativa påverkan på vårt jordklot allt dystrare. Klimatavtalet från Paris ratificerades i rekordtakt med buller och bång, vilket i sig är fantastiskt bra, men det stora problemet är dock att vi fortfarande saknar en politik som faktiskt genomför detta rent konkret.

Skulle hela jordens befolkning konsumera och producera som vi i Sverige gör skulle det krävas 4,2 jordklot. På bara två år har svenskens ekologiska fotavtryck ökat med hela 13 procent. En svindlande siffra och utvecklingen måste vändas snarast!

Ett vanligt antagande är att transporter av varor och människor står för den merparten av de ekologiska fotavtrycken. Det gör de inte. Faktum är att den största delen av fotavtrycken, nästan en tredjedel, utgörs av den mat vi äter. Transporterna kommer först på andra plats.

ANNONS

Därmed borde debatten i mångt och mycket handla om hur vi med hjälp av politiska styrmedel kan minska vår köttkonsumtion och därmed vårt ekologiska fotavtryck. Så är dock inte fallet. Om denna fråga hörs ytterst lite i de politiska diskussionerna och i den senaste tv-sända partiledardebatten berördes frågan om vår konsumtion inte överhuvudtaget. Samtliga riksdagspartier verkar närmast köra ner huvudet i sanden.

Överkonsumerar kött

Feministiskt initiativ ser dock frågan om att sänka vår totala konsumtion, inte minst av kött, som prioriterad och viktig. Med politiska styrmedel vill vi att vår konsumtion ska bära sina faktiska kostnader, vilket den inte gör i dag. Vi kan, som det ekologiska fotavtrycket visar, konsumera långt över våra faktiska resurser utan några direkta konsekvenser.

Därför föreslår vi i Feministiskt initiativ ett helt batteri av åtgärder för att ställa om vårt sätt att leva. Vi vill bland mycket annat verka för att skatt på växthusgaser från matvaror införs, att offentlig upphandling används som ett verktyg för att minska konsumtionen av varor med tung klimatbelastning samt att en klimatrådgivning för att praktiskt möjliggöra förändrad livsstil ska utvecklas.

Vi har inte fyra jordklot utan bara ett. Därför är det hög tid att politikerna på allvar och i praktiken visar att vi menar allvar med undertecknandet av klimatavtalet i Paris. Detta måste göras nu, vi kan inte längre stoppa våra huvuden i sanden samtidigt som vårt jordklot förstörs.

ANNONS

Gudrun Schyman

partiledare, Feministiskt initiativ

Adam Hjort

miljö- och klimatpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ

ANNONS