Israel erkänner fosforbomber

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under sommarens krig i Libanon rapporterades att Israel använde fosforbomber mot civila. Libanons regering protesterade men fick bara blanka förnekanden till svar.

Nu har dock Israels regering erkänt att man visst använde fosforbomber. Men bara "mot militära mål i öppen terräng", vilket Israel - i likhet med USA - anser vara tillåtet och legitimt.

Frågan är då vilka vi skall tro på: de läkare, vapenexperter, journalister och människorättsaktivister som rapporterat om att fosforbrännbomber och andra liknande vapen skadat mängder av civila eller de politiker och militärer som använder lögnen som ett bland många vapen i krigföringen.

Dessutom finns det anledning att påminna om den diskussion som fördes när det avslöjades att USA använt fosforbomber och andra kemiska vapen mot civilbefolkningen i den irakiska staden Falluja.

ANNONS

Viss typ av användning

Det är i och för sig sant att FN-konventionen om förbud mot kemiska vapen inte uttryckligen nämner vit fosfor. Men det beror på att konventionen inte listar förbjudna ämnen utan förbjuder viss typ av användning.

Så här formulerade Peter Kaiser, talesman för Organisationen för förbud mot kemiska vapen, hösten 2005 hur det ligger till:

"Konventionen är alltså utformad så att varje kemiskt ämne som används mot människor och djur och därvidlag framkallar skada eller död till följd av ämnets gifta egenskaper, det betraktas som ett kemiskt vapen. Det har således ingen betydelse vilket ämne vi talar om. Om syftet är att orsaka skada med hjälp av ett ämnes giftiga egenskaper, då rör det sig om ett förbjudet förfarande."

Varken Israel eller USA har undertecknat Genèvekonventionens tredje protokoll om förbud mot eller restriktioner i användningen av brandvapen, tillkommet 1980, efter Vietnamkriget då napalm användes i stor skala med fasansfullt resultat. Mycket talar för att även fosforbomber bör hänföras till kategorin brandvapen. Dessutom lär dagens moderna, och uppgraderade, napalmbomber ofta innehålla även vit fosfor.

Slirar på sanningen

När den israeliska regeringens talesman Jacob Edery nyligen hävdade att det inte finns något förbud mot användning av fosforbrännbomber slirade han alltså betänkligt på sanningen.

ANNONS

Det sägs att sommarens krig i Libanon gav Israel tillfälle att testa nya vapen. I augusti krävde därför en grupp italienska "forskare mot krig" att FN skulle tillsätta en internationell, vetenskaplig och politiskt oberoende kommission med uppgift att ta prover på offren och göra undersökningar på plats. Syftet skulle vara att ta reda på vilka vapen som använts för att möjliggöra medicinsk behandling av de sårade.

Men det gäller också att se till att dessa vapen aldrig används och att "kriget mot terrorn" avlöses av en mer civiliserad typ av krishantering, med tonvikt på dialog och förhandlingar.

Margareta Zetterström

författare, Uppsala

ANNONS