Allt för patienten. Fler yrkeskategorier än psykologer är utbildade i terapi, skriver debattörerna.
Allt för patienten. Fler yrkeskategorier än psykologer är utbildade i terapi, skriver debattörerna.

Inte bara psykologer som kan ge terapisamtal

DEBATT: Det finns fler yrkeskategorier än psykologer som har kompetens att ge terapeutiska samtal. Det viktiga är att patientens behov står i fokus, skriver kuratorer på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Psykisk ohälsa, 20/6

Svaret på att ge bättre vård och psykologiskt omhändertagande vid psykisk ohälsa är inte primärt att anställa fler psykologer.

Flera yrkeskategorier är utbildade för att kunna ge terapeutiska samtal, exempelvis socionomer/kuratorer, sjuksköterskor och läkare.

Som Anders Ljungqvist skriver på GPDebatt så är det ofta livsstilsrelaterade orsaker som föranleder problem. Många män-niskor hamnar på grund av samhällsstrukturen i ett ofrivilligt utanförskap vilket föranleder psykisk ohälsa. En socionom/kurator har i sin profession psykosocialt behandlingsarbete vilket innebär att man ser individen i sitt sammanhang ifamiljen/arbetslivet/samhället. Dessa kunskaper leder till att man förutom terapeutiska samtal kan hjälpa patienten konkret och rent praktiskt med kontakter med bland annat myndigheter, vilket kan underlätta vardagen.

ANNONS

Det är alltså viktigt för primärvården att fundera över vad det är för kunskap man efterfrågar när man anställer personal.

Vill man ha personal som utreder inför diagnos och har terapeutiska samtal?

Vill man ha personal med medicinsk kunskap som har terapeutiska samtal?

Eller vill man ha personal som har den psykosociala helhetssynen och kunskapen och dessutom terapeutiska samtal?

Lösningen är inte att anställa fler psykologer utan som sagt – ”allt för patienten”– patientens behov skall stå i fokus.

Birgitta Eriksson

Leif Wilner

Diana Hellmér

Yvonne Lundvall

Annika Svensson

Ulla Holmdahl

med flera

kuratorer inom neuropsykiatrin

Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS