Den valrörelse som vi står inför spås bli den hätskaste på mycket länge, och kanske behöver vi den Vänliga Veckan mer än någonsin, skriver Johan Lilja, Läkarmissionen.
Den valrörelse som vi står inför spås bli den hätskaste på mycket länge, och kanske behöver vi den Vänliga Veckan mer än någonsin, skriver Johan Lilja, Läkarmissionen.

Inled valåret med en vänlig vecka

Sverige är mer polariserat än på mycket länge. Läkarmissionen uppmanar därför alla att mellan den 12–18 februari vara snäll mot någon som inte tycker som du. Låt oss inleda valåret på ett sätt som vi alla vill att det ska fortsätta, skriver Johan Lilja, Läkarmissionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den valrörelse som vi står inför spås bli den hätskaste på mycket länge, och kanske behöver vi den Vänliga Veckan mer än någonsin.

Det har i det närmaste blivit en sport för politiker att få uppmärksamhet via otrevligheter och komma undan med det. Men det är inte bara i politiken vi ser polariseringens resultat, även i det dagliga livet förpassas vi till filterbubblor som påverkar vår förståelse för andra människor.

Vi på Läkarmissionen har därför beslutat att årets tema för Vänliga Veckan är att vara vänlig mot någon som inte tycker som du. Vår uppmaning är att våga stå över meningsskiljaktigheter till förmån för det som är större och välja att hålla två saker i huvudet samtidigt. Exempelvis kan det vara att inte tycka att något är dåligt bara baserat på vem avsändaren är.

ANNONS

Många goda exempel

Vi kan lära oss mycket från de platser där Läkarmissionen är verksamma. Dagligen möter vi människor som klarar av detta, trots att de ställs inför svåra kval många av oss bara kan ha mardrömmar om.

På Panzisjukhuset i DR Kongo behandlas kvinnor som skändats och utsatts för den grövsta formen av sexuellt våld, och ibland ställs läkarna även inför situationer när en förövare behöver behandling. I Guatemala stred medborgarna mot varandra i ett blodigt och långt inbördeskrig, i dag ser vi med våra egna ögon hur de jobbar tillsammans för alfabetisering.

I Sydafrika jobbar Läkarmissionen med en kvinna vid namn Nomvuyi Sukantaka. Hon växte upp under apartheidregimens ohyggliga rasism och fick uppleva när hon själv, hennes familj och hennes vänner fråntogs de mest grundläggande av mänskliga rättigheter. När jag frågar henne hur hon kan sätta sig över de orättvisor hon har utsatts

för svarar hon:

"Om en person beter sig negativt utan att själv inse att det är på grund av min hudfärg så försöker jag alltid ta in någon positiv aspekt i samtalet, så att hudfärgen inte avgör vårt beteende, utan att vi kan fokusera på det verkliga problemet.”

Visa respekt

Med dessa exempel på hur modiga och storsinta människor ställer sig över konflikter, som många gånger handlar om liv och död, vill vi uppmana till beteendeförändring även här hemma i Sverige. 2018 är ett viktigt år för Sverige. Låt Vänliga Veckan bli startskottet för ett valår där vi tillsammans visar såväl respekt som tacksamhet till de som inte tycker som vi.

ANNONS

Tillsammans med Psykologifabriken har vi därför tagit fram fem tips på hur du kan göra vecka 7 till årets vänligaste vecka:

1. Ställ frågor. När man får höra något man inte håller med om är det lätt att genast börja argumentera emot. Men hellre än att gräva ner sig i skyttegravar kan man testa att närma sig den andra. Har du verkligen förstått vad personen menar?

2. Be om definitioner. Många gräl börjar i onödiga missförstånd. Kanske är ni mer överens än vad det verkar – ni har bara olika definitioner av vad ord som exempelvis ”feminism” betyder.

3. Gör ”åsiktstestet”. Se om du kan sammanfatta personens åsikter så bra att den känner igen sig: ”Om jag förstått dig rätt så menar du…” Vänta med kritiken tills du klarat testet.

4. Visa respekt. Ibland är det frestande att bita ifrån, särskilt när diskussionen hettar till. Men en kommentar som ”Är du dum eller?” gör bara att ni kommer längre ifrån en gemensam lösning.

5. Uppmuntra det personen gör rätt. Beröm gör att vi vill göra mer av samma sak medan kritik är något vi helst bortförklarar. Därför är det effektivare att peppa någon som gör delvis rätt snarare än att poängtera hur långt den har kvar.

ANNONS

Johan Lilja

direktor/CEO, Läkarmissionen

ANNONS