Ineffektiv vård skapar onödigt lidande

Forskningen har lett fram till att vårdtiderna är ett minimum. Man tror därför att sjukvården är effektiv. Så är inte fallet, skriver Håkan Hedman.

ANNONS
|

    <strong>Håkan Hedman</strong>
    <br> hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin, förbundsordförande Njurförbundet samt ledamot i styrgruppen Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC)
   </br>
Håkan Hedman
hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin, förbundsordförande Njurförbundet samt ledamot i styrgruppen Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC)

Som barn och vuxen har jag följt en fantastisk utveckling inom sjukvården. Jag har alltid haft förtroende för den offentliga vården. Att jag tackade nej till privat sjukvårdsförsäkring för tio år sedan är något jag bittert ångrar i dag. Med viss avundsjuka ser jag hur mina kollegor får effektiv privat vård medan jag själv hamnar på undantag i Sahlgrenskas remissdjungel.

För ett synrubbningsfel som kräver snabb åtgärd kan ögonkliniken på SU överhuvudtaget inte ge ett tidsperspektiv. Ortopedkliniken på SU svarar att väntetiden är två år innan de kan göra en bedömning om eventuell operation för en spinal stenos.

Jag har som så många andra patienter själv tvingats betala flera tusen kronor för läkarbesök och undersökningar. Jag har hyfsat god kunskap om hälso- och sjukvård och ett brett kontaktnät inom vården och forskarvärlden. Som enskild patient är jag precis lika vilsen och förtvivlad som alla andra människor.

ANNONS

Forskningen har lett fram till att vårdtiderna är ett minimum. Dagkirurgi är vanligt i dag. Man tror därför att sjukvården är effektiv. Så är inte fallet. Sverige har flest läkare i världen per invånare. Liknande situation råder beträffande sjuksköterskor. Det finns ingen brist på kvalificerad sjukvårdspersonal i Sverige. Trots det växer vårdköerna. Fler läkare träffar färre patienter. Sjukhusläkarna träffar endast 1,9 patienter i snitt per dag enligt Vårdanalys. Sjuksköterskorna flyr den offentliga vården och drygt 30 000 legitimerade sjuksköterskor arbetar inom andra yrken.

Förändringar krävs

Det krävs nu förändringar som effektiviserar vården. Omorganisera så att läkare och sjuksköterskor arbetar med det som de har utbildats till. Förändra arbetsvillkoren så att vårdyrken blir attraktiva. Utgå från ett personcentrerat arbetssätt och lyssna på patienten. Riv de vattentäta skotten mellan klinikerna och betrakta patienten som en helhet, en människa, inte ett objekt med en diagnos.

Patientlagen är tydlig om rätten till en fast vårdkontakt. Hittills är denna paragraf enbart tomma ord. Att landets största universitetssjukhus kan ha två års väntetid för ett läkarbesök visar på stora brister i ledarskap och styrning av skattebetalarnas pengar och något som i slutändan har skapat onödigt lidande.

Håkan Hedman

hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin, förbundsordförande Njurförbundet samt ledamot i styrgruppen Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC)

ANNONS
ANNONS