Importerade äpplen kan orsaka cancer

ANNONS
|

Hösten är på väg och med den också säsongen för äpplen, en nyttig frukt som många borde äta mer av. Långt ifrån alla har emellertid ett eget äppelträd i trädgården och de får därför förlita sig på de äpplen som finns i affären. Vad många kanske inte vet är att äppelodlingar regelbundet sprutas med en rad olika kemiska bekämpningsmedel. För att få reda på om dessa kemikalier även finns kvar i frukten har Naturskyddsföreningen låtit testa äpplen.

De Krav-märkta och ekologiska äpplena från Sverige, Italien och Tyskland var alla fria från rester av bekämpningsmedel. Men i samtliga tester på oekologiska äpplen hittades rester av bekämpningsmedel.

ANNONS

För att se om stickproven var representativa har Naturskyddsföreningen begärt ut Livsmedelsverkets opublicerade tester på äpplen från 2013. Där bekräftas testresultaten. Livsmedelsverket testade 170 äpplen och hela 89 procent hade rester av bekämpningsmedel. Totalt hittade Livsmedelsverket rester av 41 olika bekämpningsmedel i äpplena. I ett fall fanns det olagligt höga halter, det vill säga över de gränsvärden som finns inom EU.

Svårt att sätta gränsvärden

Gränsvärden förs ofta fram i debatten som en skiljelinje mellan farligt och ofarligt. Detta håller vi inte med om. Ett av skälen är cancerframkallande ämnen. Kemikalieinspektionen lyfter i sin ”Handlingsplan för giftfri vardag” att det är svårt att sätta gränsvärden för dessa ämnen. Därför är det oroande att Livsmedelsverket hittar rester av två cancerframkallande ämnen, folpet och kaptan, i 15 procent av de importerade äpplena. I Sverige har Kemikalieinspektionen förbjudit dessa ämnen i svensk äppelodling.

Vi anser dessutom att det finns andra luckor i riskvärderingen av bekämpningsmedel. Gränsvärdena tar till exempel inte tillräcklig hänsyn till att människor utsätts för flera ämnen samtidigt och att dessa då kan ge oanade effekter, den så kallade cocktaileffekten. I dag godkänns varje bekämpningsmedel var för sig vilket kan vara problematiskt eftersom ett och samma äpple kan innehålla flera olika rester.

ANNONS

Misstänkt hormonstörande

Naturskyddsföreningens äppeltest visade att i oekologiska äpplen från andra EU-länder fanns svampmedlet fludioxonil, ett ämne som är giftigt för vattenlevande djur och som misstänks vara hormonstörande. När myndigheter ger tillstånd till vilka kemiska bekämpningsmedel som får användas så tas det inte tillräcklig hänsyn till eventuella hormonstörande effekter, detta trots att Världshälsoorganisationen (WHO) misstänker att dessa ligger bakom en rad olika folkhälsosjukdomar.

I de svenska oekologiska äpplena hittade vi två rester, boscalid och pyraclostrobin, båda långt under gränsvärdena. Svenska oekologiska äpplen har många fördelar framför de importerade oekologiska. I Sverige är det till exempel sedan länge förbjudet att använda bekämpningsmedel på äpplen efter skörd. Dessutom är många problematiska bekämpningsmedel förbjudna i Sverige men tillåtna inom resten av EU.

Mest utsatta för riskerna med bekämpningsmedel är självklart de människor som odlar vår mat. Europeiska livsmedelsmyndigheten har konstaterat att lantbrukare som använder bekämpningsmedel i högre grad drabbas av Parkinsons sjukdom. Forskning på barn till kvinnor som arbetat i danska växthus visar på förminskade könsorgan hos pojkar samt tidigare pubertet hos flickor.

Välj ekologisk mat

Det är inte akut farligt att äta oekologisk frukt med rester av kemiska bekämpningsmedel. Men det är viktigt att försöka minska alla onödiga, farliga kemikalier som vi utsätts för. Att välja ekologisk mat är ett av flera sätt.

ANNONS

Svenskarna äter allt mer frukt och grönt och andelen ekologiskt fortsätter att öka. Trots det är bara fem procent av den svenska äppelarealen ekologisk. Naturskyddsföreningen har därför inlett en dialog med äppelproducenter och politiker för att se hur vi kan stötta utvecklingen av fler svenska ekologiska äppelodlingar.

Johanna Sandahl

ordförande Naturskyddsföreningen

Ethel Forsberg

f d generaldirektör Kemikalieinspektionen, ledamot i Naturskyddsföreningens riksstyrelse

ANNONS