Här krossar vi tre myter om byggbranschen!

En anledning till att inte ännu fler tjejer söker till gymnasiets bygg- och anläggningsprogram är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Den myten är lätt att krossa, skriver Tomas Emanuelsson, Byggnads Region Väst.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 1 februari ska gymnasievalen vara inne i Göteborgsregionen. Och även om vårt samhälle är mer jämställt än någonsin möter vi i Byggnads alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsarbetare men som avråtts av vuxna i sin närhet. Argumenten är att ”det är för grabbigt” eller ”det är för tungt”.

Förra året sökte 5 700 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 500 kvinnor. Det är för få. En anledning till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Och denna missuppfattning fortsätter att spridas, bland annat av skolan.

ANNONS

Så kan vi inte ha det

Så kan vi inte ha det. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder före 2025. I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare.

Byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora duktiga byggnadsarbetare på grund av fördomar. Därför gör vi nu upp med tre missuppfattningar:

  1. ”Bygg är tungt och smutsigt!”. Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete har du en bra lön och vi kan lova att det finns gott om jobb.
  2. ”Det är grabbigt ute på byggena!”. Vi håller delvis med. Branschen är fortfarande väldigt enkönad, men antalet tjejer ökar. Inom bygg händer det saker. Sedan 2014 har vi kampanjat för att stoppa machokulturen. I Byggbranschen är det dessutom jämställda löner!
  3. ”Bygg ger inga utvecklingsmöjligheter!”. Tvärtom. Inom bygg finns många spännande yrken att välja på, och det är inget som säger att du måste jobba med samma sak hela livet.

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkomna till branschen. Men som tjej är du extra välkommen. Och du som är vuxen – förälder, släkting eller lärare – kan väl börja med att ödmjukt ställa frågan till tjejerna: Har du funderat på bygg?

Tomas Emanuelsson

ordförande Byggnads Region Väst

ANNONS