Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier

Gränshandeln stjälper svensk alkoholpolitik

Alkoholskatterna och alkohollagstiftningen i Norden skiljer sig kraftigt åt. Det här leder till en omfattande gränshandel och smuggling i stor skala. Det enda som på sikt kan stoppa smugglingen är att göra den mindre lönsam, skriver Cecilia Giertta, Sveriges Bryggerier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Cecilia Giertta</strong>, vd Sveriges Bryggerier
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier

2015 såldes i Strömstad 418,9 liter starköl per person. I Vänersborg såldes bara 13,8 liter starköl per invånare. Riksgenomsnittet låg på 28,8 liter.

Nu är det inte så att varje Strömstadsbo dricker drygt en liter öl varje dag året om. Systembolagets siffror visar vilken enorm omfattning den norska gränshandeln har. Norrmännen, som har Nordens högsta ölskatt, åker till Strömstad och handlar.

Omfattande gränshandel

Systembolagets försäljningsstatistik i Västra Götalands län för 2015 visar tydligt på hur mönstren för inköp av starköl ser ut. Samma mönster gäller för vin och sprit. De stora skatteskillnaderna och prisskillnaderna i Norden ger upphov till en omfattande gränshandel. Det visar den nya rapporten Så in i Norden olika som tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Skillnaden i ölskatt är 570 procent mellan Norge och Danmark. När det gäller vin och sprit är skillnaden över 300 procent mellan högsta och lägsta skattesatserna.

ANNONS

Tyskland och Estland har dessutom ännu lägre punktskatter på alkohol än de nordiska länderna. En burk Carlsberg Sort Guld är 337 procent dyrare i Sverige jämfört med i Tyskland.

Norrmän köper öl, vin och sprit i Sverige och Danmark. Svenskar handlar i Tyskland och Danmark. Danskar handlar i Tyskland och finländare handlar i Estland.

Staten förlorar enorma summor i skatteintäkter på privatimport och smuggling. Den smugglade alkoholen säljs utan ålderskontroller och det blir betydligt svårare att driva en aktiv alkoholpolitik.

Gissningar i stället för fakta

Den omfattande gränshandeln och smugglingen gör det svårt att forma politiken efter hur mycket varje svensk dricker. Statistiken måste baseras på gissningar i stället för fakta. Hur mycket dricker egentligen varje svensk när en mycket stor del av alkoholen handlas i andra länder och en stor del av Systembolagets varor hamnar i Norge?

När Tullverket förra året genomförde den hittills största kontrolloperationen mot illegal alkohol i bussar – över 40 000 liter alkohol togs i beslag när ett 20-tal bussar kontrollerades – konstaterade man att det rörde sig om organiserade inköpsresor av alkohol med ”falska” bussresenärer.

Trots de enorma prisskillnaderna väljer regeringen att höja ölskatten – senaste höjningen trädde i kraft första januari i år. Prisskillnaderna blir ännu större, och vinsterna ökar för alla som väljer gränshandeln i Tyskland eller Danmark i stället för Systembolaget.

ANNONS

Smugglarna tjänar också på de svenska alkoholskattehöjningarna, vilket på sikt betyder att allt mindre av alkoholen säljs via svenska systembolag. Kontrollen över vilka som köper öl, vin och sprit minskar i takt med de svenska punktskattehöjningarna. Redan i dag ser vi hur systembolagen i södra Sverige säljer allt färre varor till svenska konsumenter. Av de tio kommuner i landet där Systembolagen har lägst försäljning per invånare ligger samtliga i Skåne län.

Urholkar alkoholpolitiken

Dagens alkoholskattepolitik urholkar grunden i den svenska alkoholpolitiken, som bygger på kontrollerad försäljning. Något som Sveriges Bryggerier stödjer. Med ständigt ökade skatter ökar incitamenten för smugglare, de kriminella, men också helt vanliga konsumenter, att åka över gränsen och helt lagligt köpa sin alkohol. Är det verkligen vad politikerna vill?

Cecilia Giertta

vd Sveriges Bryggerier

Fotnot: Punktskatten på öl från och med 1 januari 2017 är 2,02 kronor per liter och volymprocent.Därefter tillkommer 25 procent moms på punktskatten.

Källor: Systembolaget och Folkhälsomyndigheten

ANNONS