Vi vill att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt för dem som vill satsa på egen el att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar, skriver debattörerna.
Vi vill att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt för dem som vill satsa på egen el att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar, skriver debattörerna.

Ge folk möjlighet att göra sin egen el

ANNONS
|

I dag är det fullt möjligt att göra el själv. Elen du behöver hemma kan komma direkt från solceller på taket på ditt hus. Eller från vindkraft, som du äger ihop med andra. Under 2000-talet har den tekniska utvecklingen gått framåt med stormsteg. Solceller och vindkraft blir allt billigare, samtidigt ger de mer el tack vare ökad effekt. Det finns i dag ett alternativ till att vara ofrivilligt beroende av stora kraftverk, men politiken saknas.

Sverige bör därför lära av andra länder, där miljontals människor redan minskat sitt beroende av elbolagen med egen förnybar el. Utanför vårt lands gränser är nämligen en folkrörelse på gång. Byalag går ihop och köper vindkraftverk. Familjer monterar solceller på radhustaket. Bönder smäller upp solpaneler på hela åkrar. I Danmark och Tyskland byggs det solceller och kooperativ vindkraft som aldrig förr. Tyskland är det land som kommit längst, där är nu fler än 2,5 miljoner hushåll ägare av sin egen el från sol eller vind.

ANNONS

Fortfarande inget hänt

Efter snart sju år med alliansen vid makten, har de fortfarande inte gjort det enklare för hushållen att bryta beroendet av elbolagen. Färre än 30 000 svenska hushåll gör egen el i dag. Detta beror inte på att svenskarna skulle vara ointresserade, tvärtom. Sju av tio kan tänka sig att investera i egen el.

Tusenlappar är inget folk lägger på vad som helst. Att köpa solceller för montering på det egna taket, eller att investera i andelar i ett vindkraftverk, är ett stort beslut. För att ta steget är det avgörande att kunna räkna hem investeringen: hur länge behöver jag vänta innan kostnaden för anläggningen vägs upp av vad jag sparat genom att göra egen el i stället för att köpa?

Nationell lagstiftning saknas

Avgörande för lönsamheten är att hushållen ska få sälja el ut på nätet när man har överskott och köpa tillbaka till samma pris när man har underskott. Denna kvittning kallas nettodebitering. I dag finns det elbolag som går före och tillåter detta bland andra Göteborg Energi. Men det saknas nationell lagstiftning och därför får du inget betalt för din överskottsel om du har fel elbolag.

Trots mängder av utredningar, den senaste förra veckan, har regeringen misslyckats med att ge hushållen möjlighet att bidra till den förnybara elproduktionen. Regeringens utredning föreslår ett energiskatteavdrag för de som installerar solceller eller vindkraftverk på den egna gården eller taket. Det är ett steg i rätt riktning även om det inte är en enkel och direkt kvittning för hushållen. Dessutom utesluts alla som bor i lägenhet, eftersom andelsägd förnybar elproduktion inte ska omfattas av netto-debiteringen.

ANNONS

Miljövänliga valet ska löna sig

Miljöpartiet vill genomföra en aktiv politik för egen el. Vi vill att det miljövänliga valet ska löna sig och att Sverige får en folkrörelse likt många andra länder. Vi vill att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar, över rimlig tid. Avgörande är att sätta ett statligt mål om hur mycket antalet hushåll med egen el ska öka. Vårt förslag är en halv miljon hushåll inom fem år som gör egen el. Målet innebär att cirka 4,5 TWh el – motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor – produceras av svenska villa- och lägenhetshushåll.

Miljoner svenska hustak gapar tomma på solceller. Tusentals blåsiga ställen väntar på att ett kooperativ ska sätta upp sitt första vindkraftverk. I dag är det rekordlåga priser på tekniken, men ändå färre än 30 000 hushåll som gör egen el i Sverige. Resten hålls kvar i beroende av elbolagen. Det är dags att vakna upp till 2000-talet. Ge folk möjligheten att göra egen el, Fredrik Reinfeldt.

Åsa Romson (MP)

språkrör

Lise Nordin (MP)

energipolitisk talesperson

ANNONS