Om alliansen i Göteborg vinner makten så kommer vi självklart ge äldre möjlighet att välja var man vill bo och vilken hemtjänst man vill ha. Och vinner vi på riksnivå så kommer vi göra Lov obligatoriskt för kommunerna att införa, skriver bland andra Maria Larsson.
Om alliansen i Göteborg vinner makten så kommer vi självklart ge äldre möjlighet att välja var man vill bo och vilken hemtjänst man vill ha. Och vinner vi på riksnivå så kommer vi göra Lov obligatoriskt för kommunerna att införa, skriver bland andra Maria Larsson.

Göteborg har en ovärdig äldrepolitik

ANNONS
|

Kristdemokraterna har utmanat socialdemokraterna på debatt om valfrihet inom äldreomsorgen. Det ansvariga kommunalrådet för äldreomsorgen, Marina Johansson och även kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén, har dock tackat nej. Frågan är förstås besvärlig och känslig. Det är svårt att förklara att en så stor kommun som Göteborg inte låter de äldre välja, när 33 närliggande kommuner i Västra Götalandsregionen redan har valfrihetssystem igång eller har bestämt sig för att införa valfrihet.

Fritt val kan enklast förklaras med att äldre får vara med och bestämma var man vill bo och vilken typ av hemtjänst man vill ha – och vem som ska utföra den. Det kan vara kooperativ, församlingar eller privata aktörer.

ANNONS

Under den här mandatperioden har vi kristdemokrater såväl lokalt som på riksnivå försökt nå fram till socialdemokraterna. Lagen om valfrihetssystem (Lov) är införd eller kommer att införas i hela 175 kommuner. Över 60 procent av Sveriges befolkning bor i en sådan kommun. Och flera av dem styrs av röda eller rödgröna kommuner.

En del av Marina Johanssons socialdemokratiska partikamrater runt om i landet ser alltså fördelarna med vad valfrihet kan innebära för de äldre och lämnar ideologiska skygglappar åt sidan.

Göteborg ska under nästa mandatperiod vara bäst bland storstäderna i nationella utvärderingar om äldreomsorgen, lovar Marina Johansson. Så länge man står i vägen för fler alternativ så lär det bli väldigt svårt.

Göteborgs ledning har inget vidare bagage om man ser till utvecklingen de senaste åren. Det händer faktiskt ingenting med utvecklingen. År 2004 fanns det 5 600 korttidsplatser och äldreboendeplatser. 2009 fanns det 5 116, det vill säga 500 färre. Hjälpen till hemtjänsttagare var 23,9 timmar/månad år 2006. År 2009 är den 18,5 timmar/månad, enligt Socialstyrelsen. En minskning med hela 22 procent. Detta ska jämföras med Stockholm år 2009 som är 30,2 timmar/månad.

Johansson och Hulthén talar nu också om den så kallade ”Göteborgsmodellen” inom hemtjänsten. Det betyder att den äldre själv avgör vilken hjälp man vill ha, menar de. Vi kan upplysa om att detta redan blir verklighet i alla kommuner, över hela landet, genom regeringens nya proposition Ett värdigt liv inom äldreomsorgen. Det som (S) talar om i Göteborg är alltså något som de är skyldiga att genomföra och det som kallas ”Göteborgsmodellen” är redan beslutad allianspolitik.

ANNONS

Äldre värda mer än så här

Det här duger inte. Göteborgs äldre är värda mer än så här. Socialdemokraterna har gjort sitt och bör inte få något mer förtroende. Om alliansen i Göteborg vinner makten så kommer vi självklart ge äldre möjlighet att välja. Och vinner alliansen på riksnivå så kommer vi göra Lov obligatoriskt för kommunerna att införa. Äldre ska givetvis få välja oavsett var i Sverige man bor.

Göteborg har fantastiska möjligheter med sin storlek. Det är sensationellt att en kommun som Göteborg inte vill införa större valfrihet och fler utförare. Tänk att kunna välja hemtjänstleverantör där bara 3-4 personer kommer till ens eget hem. Eller att kunna välja hemtjänst på sitt eget språk, när man som äldre tappar en del av svenskan, vilket är vanligt bland äldre med utländsk bakgrund.

Det talas ibland om att Lov skulle gynna stora aktörer, men det är inte sant. Tillväxtverket har utvärderat Lov och det har visat sig att många nya små hemtjänstföretag har bildats, hela 80 procent ingår inte i stora koncerner. Främst gynnar detta kvinnor som kan starta egna småföretag och därmed stärka sin situation på arbetsmarknaden. Alliansen vill ha fortsatt offentligt finansierad äldreomsorg. Men med fler utförare. Och inte som socialdemokraterna – bara kommunen.

ANNONS

Lov bygger inte, som det felaktigt sägs, på att lägst pris vinner. Det är lögnaktig propaganda från de rödgröna. Med Lov konkurrerar man bara om kvaliteten. Vilket leder till bättre kvalitet. Alla utförare får samma ersättning, det blir alltså inte dyrare för skattebetalarna. Det är väl därför en del vänsterstyrda kommuner inser fördelarna. Men tyvärr inte Göteborgs socialdemokrater. Nu får det vara nog med ovärdig äldrepolitik i Göteborg!

Maria Larsson (KD)

äldre- och folkhälsominister

Carina Liljesand (KD)

kommunalråd

Ragnwi Marcelind (KD)

regionkandidat

Lagen om valfrihetssytem, Lov, ger kommunerna rätt att införa valfrihet i äldreomsorgen.

Valfrihetssystem i gång: Alingsås, Bollebygd, Borås, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Uddevalla och Åmål.

Kommuner som bestämt sig för att införa valfrihetssystem: Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Herrljunga, Hjo, Mariestad, Mark, Munkedal, Skara, Skövde, Sotenäs, Svenljunga, Tanum, Tjörn, Tranemo, Töreboda, Ulricehamn, Vara, Vårgårda och Öckerö.

Kommuner som bestämt sig att inte införa: Bengtsfors, Gullspång och Vänersborg.

Kommuner som inte bestämt sig: Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil och Mellerud

Kommuner som inte visat intresse: Trollhättan, Ale, Göteborg, Karlsborg, Lidköping, Lilla Edet, Orust, Strömstad, Tibro och Tidaholm. Källa: Socialstyrelsen

ANNONS