Finns ingen organisatorisk quick-fix för skolan

Kristina Tharing (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) tror att en central skolnämnd ska lösa alla skolans problem. Det finns ingen organisatorisk quick-fix, vi måste invänta fakta från utredningen innan vi drar våra slutsatser, skriver de rödgrönrosa gruppledarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Göteborgs skolor, 22/3 och 27/3

Vi i den rödgrönrosa ledningen menar att politiken måste vara lyhörd och kunna anpassas efter samtiden. En bra politik handlar om att prioritera, värdera och i vissa fall ompröva tidigare beslut. Det som var rätt 1990, när stadsdelsreformen infördes, möter nödvändigtvis inte dagens utmaningar.

Vi har i politisk enighet tillsatt en organisationsutredning för att kritiskt granska skolorganisationen med syfte att stärka och förbättra hur skolan styrs i dag.

Det hade varit mer klädsamt med en viss ödmjukhet från de borgerliga partierna. Innan de har sett resultatet från utredningen har de på förhand bestämt sig för vad de ska dra för slutsatser.

ANNONS

Ett rejält omtag

Vi i den rödgrönrosa ledningen tänker säkerställa att alla barn i Göteborg ges möjlighet till en riktigt bra och likvärdig skolgång. Det är därför vi nu gör ett rejält omtag om skolans styrning. Det handlar om hur skolan är organiserad, bättre fördelning av resurser, mer pengar ut till skolorna och minskad administration så att lärare och rektorer kan få ägna sig åt kärnuppdraget.

Ett beslut som påverkar elever, föräldrar och cirka 4 000 personal i grundskolan ska grundas på ett gediget kunskapsunderlag och inte på ett allmänt ideologiskt politiskt tyckande.

Vi har dessutom ett viktigt uppdrag att säkerställa samverkan med förskolan, socialtjänsten och kultur- och fritid som i dag arbetar tätt med skolan i nuvarande stadsdelsorganisation.

Det finns ingen organisatorisk quick-fix, vi måste arbeta med skolan på bred front. Det är trots allt det som händer i klassrummen som ger framgång i skolan.

Karin Pleijel (MP)

skolkommunalråd

Ann-Sofie Hermansson (S)

gruppledare

Daniel Bernmar (V)

gruppledare

Stina Svensson (Fi)

gruppledare

ANNONS