Feminism behövs mer än någonsin

Donald Trumps besked att stoppa bistånd till organisationer som arbetar med abortvård och preventivmedelsrådgivning är mycket oroväckande. Och ytterligare ett exempel på hur kvinnors rättigheter kränks runt om i världen. Nu mer än någonsin behövs en feministisk utrikespolitik, skriver Kenneth G Forslund (S) och Pernilla Ståhlhammar (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Härom veckan meddelade Donald Trump, som ett av sina första beslut som USA:s nye president, att han vill stoppa stödet till utländska organisationer som stödjer abort.

Beskedet var väntat, men fortfarande lika upprörande. Följden av att USA nu återinför den så kallade global gag-regeln blir att organisationer som mottar amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder som till exempel Sverige. Det kommer att slå hårt mot de allra fattigaste kvinnorna och leda till direkt fara för kvinnors liv, uppger både utländska och svenska organisationer som RFSU.

Tyvärr är det här inte det enda exemplet där kvinnors rättigheter inskränks till följd av att populistiska och konservativa krafter fått allt starkare fäste.

ANNONS

Inom EU är aborträtten starkt begränsad i länder som till exempel Malta och Irland, där den katolska kyrkan har stort inflytande. I Polen lade den konservativa regeringen ett förslag om att göra alla aborter olagliga, vilket ledde till massiva protester under hösten. Protesterna gav resultat och förslaget slopades, åtminstone tills vidare.

Finns möjligheter

Det är lätt att bli nedslagen av den globala utvecklingen, men med en feministisk regering och Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd finns möjligheter att lyfta sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) på dagordningen.

Regeringen antog redan 2015 en strategi för att stärka SRHR i Afrika söder om Sahara som omfattar 350 miljoner kronor per år och gäller 2015–2019. I budgeten för 2017 görs ytterligare satsningar på SRHR, med 30 miljoner till UNAIDS, 11 miljoner till UNFPA och 20 miljoner till UNWOMEN.

Förra veckan bjöd dessutom biståndsminister Isabella Lövin (MP) in vänstern och allianspartierna till samtal för att se vad som kan göras för att motverka Trumps beslut och ser samtidigt över om eventuella svenska förstärkningar av biståndet till SRHR kan göras.

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör ett grundläggande mål för svensk utrikespolitik. Med en feministisk regering går vi före och visar vägen.

Kenneth G Forslund (S)

ANNONS

ordförande i Utrikesutskottet

Pernilla Ståhlhammar (MP)

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

ANNONS