Fem fel med bostadspolitiken

DEBATT: Det byggs alldeles för lite i Västsverige. Det hämmar utvecklingen och tillväxten i regionen. Orsakerna är fem flagranta fel med bostadspolitiken, menar Svenska Teknik & Designföretagen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Bostadsbristen i Västsverige är skriande. I länet behöver det byggas 7 800 nya bostäder varje år den kommande tioårsperioden enligt Boverket. De senaste åren har det bara byggts 4 900 bostäder per år. En studie utförd av WSP på uppdrag av Västsvenska Handelskammaren och HSB har visat att om byggandet ligger kvar på dagens nivåer kan det kosta 200 miljarder kronor i produktionsbortfall för Göteborgsregionen.

STD-företagen samlar de arkitekt-, teknikkonsult- och byggkonsultföretag som planerar, ritar, projektleder och räknar på stora delar av bostadsbyggandet. Vi har i rapporten Fem fel med bostadspolitiken sammanställt råd till de politiker som vill ändra situationen lokalt.

ANNONS

Ingen sammanhållen bostadspolitik

De tre första felen med bostadspolitiken är kända: överreglering, bristande konkurrens och ett finansieringssystem för nya bostäder som inte fungerar.

Men ett fjärde fel är att det i dag – såväl i Västsverige som nationellt – saknas en sammanhållen bostadspolitik. Det som skulle kunna vara politik för bostadsförsörjning för alla grupper, har reducerats till ren byggpolitik. Byggpolitik kan dock sällan lösa bostadsbristen för resurssvaga hushåll och nya svenskar utan att dessa isoleras från resten av samhället. Här är det lokalpolitiska ansvaret stort: om nya stadsdelar ska byggas i till exempel Borås och Göteborg och befintliga förtätas – vilka grupper ska flytta dit och varifrån? Var frigörs bostäder till lägst kostnad? Hur ges dessa områden förutsättningar att bli bra livsmiljöer? Dessa frågor står obesvarade i dag.

Fokusera på livsmiljöer

Detta leder oss till det femte felet: vi bygger och planerar i dag bostäder – inte livsmiljöer. Om fokus bara läggs på antalet bostäder riskerar vi att upprepa kostsamma misstag från miljonprogramsåren: många bra bostäder men också många misslyckade områden som har visat sig svåra att bygga samman med resten av staden.

De bostadspolitiska samtalen som nu pågår kan förhoppningsvis lägga en grund för ökat byggande, men ansvaret för att detta inte bara blir av utan också blir bra är lokalpolitiskt. För att många nya bostäder ska ge Västsverige den konkurrens- och attraktionskraft regionen förtjänar behövs mer än bara byggande. Det behövs politiskt mod och framsynthet att ställa om från detaljkrav på enskilda bostäder till högre krav på socialt, hållbar och ekonomiskt genomarbetad stadsplanering. Om Västsverige lyckas med detta kan regionen växa såväl socialt och demokratiskt som ekonomiskt.

ANNONS

Christer Abrahamsson

regionchef väst Tyréns

Hilda Esping Nordblom

vice vd Liljewall arkitekter

Johan Lundin

kontorschef White arkitekter

Magnus Höij

vd Svenska Teknik & Designföretagen

ANNONS