Familjestöd ny budgetregulator i Göteborg

Göteborgs stad är på väg mot en central skolnämnd – vem bryr sig om ojämlikheterna inom socialtjänsten? Återigen kan vi se att det inte är behoven och allas rätt till jämlik social service som styr när familjestödsmottagningen i Majorna–Linné läggs ned, skriver socionom Dan Sjöholm.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under flera år har det pågått en debatt om att systemet med decentraliserat beslutsfattande inom stadsdelsnämndernas ram inte har lyckats skapa en mer jämlik / likvärdig skola. Detta har utmynnat i beslut att skapa en central skolnämnd, bland annat för att på ett bättre sätt garantera att stadens skolor skall vara mer likvärdiga gällande kvalitet och innehåll.

I tidningen Ny Tid 2016-12-08 säger Göteborgs högsta kommunpolitiker Ann-Sofie Hermansson (S) att en kritik har varit att skolan fungerat som budgetregulator för stadsdelar som har ekonomiska problem och att detta hotar likvärdigheten. Hon säger vidare att hon varit tydlig med att hon inte är sentimental när det gäller organisationsformer – det ska vara medborgarnas bästa som styr.

ANNONS

Exakt samma problem

Exakt samma problematik som här beskrivs får även anses gälla socialtjänsten. På Göteborgs stads hemsida om ett jämlikt Göteborg är en av huvudrubrikerna ”Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla”.

För familjer boende i stadsdelsnämnden Majorna–Linné torde talet om ett jämlikt Göteborg te sig tämligen förvirrande, då politikerna med hänvisning till budgetunderskott nu i princip föreslagit att stänga den mycket välfungerande familjestödsmottagningen FAMM (Familjemottagningen i Majorna-Linné) med 12 anställda.

Verksamheten har funnits under många år och tar emot mer än 500 familjer per år. Många av familjerna har barn i tonårsålder och problemen kan då handla om allt från uppfostringssvårigheter till ungdomar som är på väg falla ur skolan eller börjat umgås i kretsar där det kan förekomma begynnande kriminalitet och/eller användning av droger.

Fungerar som budgetregulator

Återigen kan vi se att det inte är behoven och allas rätt till jämlik social service som styr. Denna gång är det FAMM som får fungera som budgetregulator, exakt samma typ av problematik som lett fram till beslut om bildandet av en central skolnämnd, i syfte att garantera en likvärdig verksamhet för alla.

Om det ekonomiska utjämningssystemet mellan stadsdelarna skall ha stöd hos Göteborgarna så fordrar detta att stadsdelar som tex Majorna-Linne inte utarmas på ett sådant sätt att medborgarna i dessa stadsdelar upplever att ett jämlikt Göteborg inte är till för dem, att välfärden inte ges likvärdigt till alla kommuninvånare oberoende av vilken stadsdel de bor i.

ANNONS

Försöker tona ned betydelsen

Politikerna i stadsdelsnämnden Majorna–Linné befinner sig givetvis i en trängd situation i en fråga som denna. Men i stället för att visa kurage och peka på de mycket negativa konsekvenser ett beslut om nedläggning av FAMM kommer att få, så försöker man tona ned betydelsen / effekterna av den planerade nedläggningen, en taktik som alltför ofta används i politiken.

När ordföranden i stadsdelsnämnden Majorna–Linné nyligen tillfrågades av nättidningen Göteborg Direkt om nedläggningen skulle få tydliga och allvarliga negativa konsekvenser, så svarade han att: ”Tanken är att vi ska bli bättre på att utnyttja de resurser som finns i staden, det kommer att erbjudas alternativa former för stöd.”

Vad dessa alternativa former av stöd innebär preciseras inte. Men sannolikt tänker han sig att stadsdelen i större utsträckning skall söka använda kommunövergripande resurser, främst i form av Social resursförvaltnings verksamheter. Problemet är bara att Social resursförvaltnings verksamheter verkligen inte är tänkta att fungera som en livboj åt stadsdelar i ekonomisk kris, utan som ett komplement till stadsdelarnas verksamheter.

Kan inte överlåta ansvaret

I Social resursförvaltnings budget för år 2016 finns under kapitel 2.2 en beskrivning av verksamhetens uppdrag. Där sägs att:

”Social resursnämnd ska stödja stadsdelsnämnderna i deras befolkningsansvar och samordna för staden gemensamma verksamheter inom det sociala området. ”

ANNONS

Här framgår alltså tydligt att lokala politiker inte kan skjuta över det ansvar stadsdelen har för sina innevånare på Social resursförvaltnings kommunövergripande verksamheter.

I Göteborg införs nu så kallade Familjecentraler där man skall bedriva ett familjecentrerat arbetssätt för familjer med småbarn och med personal från öppen förskola, BVC, Barnmorskemottagning och i viss mån socialtjänsten. Att stödet till småbarnsfamiljerna ökas är givetvis positivt. Men det motsäger inte på något sätt det faktum att politikerna nu vill riva ner en välfungerande social verksamhet som tar emot 500 familjer varje år.

Detta är i allra högsta grad misshushållning med resurser, kapital- och kunskapsförstöring och visar på ett mycket allvarligt sätt att stadsdelsnämnderna är oförmögna erbjuda likvärdig service för medborgarna oberoende var de bor i Göteborg.

Dan Sjöholm

socionom / legitimerad sjuksköterska, boende i Masthugget och tidigare i Majorna

ANNONS