Försämra inte arbetsvillkoren för unga

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Företrädare för regeringen anser att ungdomsarbetslösheten skulle minska om ungdomars löner sänktes och deras rättigheter på arbetsmarknaden försvagades i relation till andra grupper.

Samtidigt bedriver Centerns ungdomsförbund, CUF, en kampanj, där de går till hård attack mot facket och påstår att ungdomsarbetslösheten skulle minska om ungdomar fick lägre lön och sämre anställningsvillkor.

Som företrädare för två fackliga organisationer har vi uppdraget att se till att unga som utför samma arbeten som äldre inom våra branscher ska ha lika villkor för lika arbete. När Jan Björklund och CUF vill behandla unga som en sämre arbetskraft tar de inte ansvar för unga och deras framtid.

ANNONS

Debatten visar att både Björklund och CUF har bristande kunskap om hur det ser ut för unga på arbetsmarknaden. Låt oss säga några ord om lönerna och villkoren i våra branscher; detaljhandeln och hotell- och restaurang.

Stora skillnader

Genomsnittslönerna skiljer sig rejält mellan yngre och äldre. Ser man till de faktiskt utbetalda timlönerna inom den privata detaljhandeln år 2009 har en 35 åring 26 procent högre timlön än 18 åring. För hotell- och restaurangbranschen är bilden snarlik. En 35 åring har 49 procent högre timlön än en 18-åring.

Jämför man månadsinkomsterna blir skillnaderna än större. En 35-åring inom detaljhandeln tjänar fyra gånger mer än 18-åring. Och en 35-åring inom hotell- och restaurangbranschen tjänar tre och en halv gånger mer än en 18-åring.

I dag har varannan ung person på arbetsmarknaden en tidsbegränsad anställning och de allra flesta inom våra branscher arbetar korta deltider, vilket förklarar den låga månadsinkomsten. Många arbetar fler timmar i veckan än vad det står i deras kontrakt, men möjligheten att planera för detta är obefintlig eftersom man oftast rings in samma dag.

Med dessa arbetsvillkor skapas en ohållbar situation för många ungdomar. Ungas otrygga försörjning ger effekter på hela livssituationen: Möjligheten till bostadskontrakt och möjlighet att kunna planera sin ekonomi – saker som hör vuxenlivet till. Det är dessa villkor som Björklund och CUF anser är för bra och vill försämra ytterligare. Det är inget annat än att segla baklänges in i framtiden.

ANNONS

Ungdomar drabbas hårdare av kriser och hög arbetslöshet. Därför behövs det bland annat följande åtgärder:

* En ekonomisk politik med full sysselsättning som målsättning som verkar för att stimulera konsumtion och investeringar.

* Kraftiga satsningar på utbildning av unga som i dag saknar den kompetens som arbetsmarknaden kräver.

* En arbetsmarknadspolitik för unga som inriktas på att ge ungdomar den kompetens och erfarenhet som krävs för att få en anställning. Aktivitetsstoppet hos Arbetsförmedlingen måste tas bort.

* En politik för generationsväxling på arbetsmarknaden.

* Att tillsvidareanställning på heltid blir norm på hela arbetsmarknaden så att unga får rätt att bli vuxna.

* Ett nytt regelverk som ser till att arbetslöshetsförsäkringens medlemsvillkor och ersättningsvillkor inte diskriminerar unga och deltidsanställda.

Unga, precis som äldre, har rätt till en trygg anställning och en lön som går att leva på. Med nuvarande situation på arbetsmarknaden är det alltför sällan en realitet. Unga behöver inte sämre villkor – unga har rätt att bli vuxna!

Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels

Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket

ANNONS