Ett av våra vallöften är att minska antalet kommunala bolag. I de kvarvarande bolagen vill vi bereda plats för styrelsemedlemmar från näringslivet och universitetsvärlden, skriver debattörerna.
Ett av våra vallöften är att minska antalet kommunala bolag. I de kvarvarande bolagen vill vi bereda plats för styrelsemedlemmar från näringslivet och universitetsvärlden, skriver debattörerna.

Företagare, engagera er politiskt och gör upp med Göteborgsandan!

Företagsklimatet i Göteborg hör till de sämsta i landet. Staden rankas på plats 206 av landets kommuner och plågas återkommande av mygelaffärer eller vanskötsel av de kommunala bolagen. Nu uppmanar Demokraterna i Göteborg det lokala näringslivet att engagera sig politiskt och göra upp med Göteborgsandan, skriver bland andra Anna-Karin Hammarstrand (DEM) och Martin Wannholt (DEM) .

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är ingen tvekan om att de sämsta sidorna av Göteborgsandan lever kvar i stadens bolag och förvaltningar. Ledande kommunalråd har i början av året fått lämna sina poster eller helt enkelt tröttnat på sitt uppdrag. För det är tyvärr så verkligheten sett ut under många år. Göteborg, med svenskt rekord i antalet kommunala bolag, har styrelser som enbart består av förtroendevalda och där lång och trogen tjänst inom partierna kan belönas med styrelseuppdrag oavsett krav på specialistkunskaper.

Ett av Demokraternas vallöften är att minska antalet kommunala bolag och i de kvarvarande bolagen vill vi bereda plats för styrelsemedlemmar från näringslivet och universitetsvärlden. Därför uppmanar vi det lokala näringslivet att börja engagera sig politiskt. Det måste inte vara i Demokraterna även om initiativet kommer från vårt parti. Det viktiga är att partierna i Göteborg får tillskott av erfarna företagare och att de kan dela med sig av sina kunskaper om de blir utsedda till styrelsemedlemmar i kommunala bolag.

ANNONS

Resa mot botten

Förra året rankades Göteborg på plats 206 bland landets 290 kommuner när det gällde bra företagsklimatet enligt svenskt Näringslivs årliga undersökning. 2009 var placeringen på plats 100 så utvecklingen har gått åt fel håll under ett antal mandatperioder. Den låga rankingen förklaras med att många företag upplever att kommunens tjänstemän visar svagt intresse för att underlätta företagandet. Det gäller inte minst inom välfärdssektorn men även andra områden som stadsutveckling och infrastruktur. Exempelvis tar handläggning av detaljplaner och bygglov längre tid i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö.

Även en jämförelse med de statliga bolagen är relevant. I dessa bolag är det en praxis med styrelsemedlemmar som inte är knutna till något parti utan är efterfrågade på grund av sin kompetens. Får vi Demokrater inflytande efter valet, så vill vi få med oss övriga företagsvänliga partier att stödja vår linje. På sikt kommer det att förbättra företagsklimatet i Göteborg och bidra till att Göteborgsandan står för något betydligt positivare än mygel och inkompetens.

Anna-Karin Hammarstrand (DEM)

företagare och ledamot Demokraterna styrelse

Thomas Hedberg (DEM)

företagare och ledamot Demokraternas styrelse

Jan-Olof Ekelund

förtagare och medlem Demokraterna

Martin Wannholt (DEM)

kommunalråd och ordförande för Demokraterna

ANNONS