Ett mänskligare Göteborg kräver större insatser

Hemlöshet är ett gissel som på ytan tycks väldigt svår att utrota. Men vi ser fyra utmaningar som kan göra skillnad, skriver Emil Mattsson och Annika Ström-Öberg, Göteborgs Räddningsmission.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs stad beslutade för några år sedan om en ambitiös hemlöshetsstrategi som gäller mellan 2015 och 2018. Trots goda intentioner och en hel del avsatta resurser fick vi nyligen ett negativt besked: hemlösheten i Göteborg ökade med tre procent mellan 2015 och 2016. Bland de hemlösa är barnfamiljer en av de grupper som ökar allra mest. 1 693 barn i Göteborg lever just nu utan en fast bostad. För 512 av dem är situationen akut. De boendesociala kostnaderna för kommunen ligger på cirka en miljard kronor per år.

Hur kan detta komma sig? Varför ger resurserna och insatserna inte önskade resultat?

ANNONS

Försvårande omständighet

En försvårande omständighet är förstås den generella bostadsbristen. Den skapar en hemlöshet som inte bottnar i sociala problem utan i bristen på tillgängliga bostäder. Bostadsbristen drabbar alla grupper av hemlösa. Utsatta EU-medborgare och papperslösa märker av den eftersom hyrorna på svarta andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt har ökat lavinartat de senaste åren. Svenska medborgare med rätt till boende enligt Socialtjänstlagen drabbas också av den eftersom det i dag inte finns några tomma lägenheter att flytta till om livet av olika omständigheter gör att man står utan bostad.

Så vad skulle behöva göras för att minska hemlösheten? Vi skulle vilja skicka med fyra utmaningar.

Den första till kommunen och dess politiker: fortsätt prioritera metoden Bostad först. En viktig del i Göteborgs stads hemlöshetsstrategi handlar om att lägga resurser på denna metod – den som är hemlös erbjuds en lägenhet utan att på förhand behöva visa att man är kapabel att klara av att bo. Metoden används världen över och ger överlag mycket bra resultat. Omkring 80 procent av dem som får tillgång till en lägenhet klarar också av att sköta den. Trots att metoden inte kräver drogfrihet är det många som genom metoden får hjälp att ta tag i sina eventuella missbruksproblem. Eftersom metoden är det mest effektiva verktyget om man vill utrota hemlöshet, vill vi uppmana Göteborgs stad att lägga ännu mer resurser på detta arbetssätt.

ANNONS

Fastighetsägarnas ansvar viktigt

Den andra utmaningen är till allmännyttan och till privata fastighetsägare: se till att få fram många och billiga lägenheter till de i hemlöshet som står allra längst ifrån att få en egen bostad och vars ekonomi är svag. Just nu står cirka 300 personer på kö för en lägenhet via Bostad först i Göteborg. Men metodens genialitet är också dess största svaghet: den bygger på att man lyckas få fram helt vanliga lägenheter i helt vanliga bostadsområden. Och rent krasst, många fastighetsägare väljer hellre skötsamma hyresgäster framför hyresgäster som potentiellt kan vålla bekymmer. Därför vill vi utmana fastighetsägarna att få fram billiga lägenheter och på det sättet visa att ni är med och tar ansvar kring stadens utmaningar. Vi stöttar er gärna och kan också vara en garant för att allt fungerar. Vilka fastighetsägare vill vara med och utrota hemlösheten i Göteborg?

Den tredje utmaningen vill vi rikta till alla villaägare i Göteborgsområdet: Är det inte dags att ni börjar förtäta era fastigheter och hyr ut utrymme som ni själva inte använder? Det kan vara en vind eller källare, ett attefallshus eller en del av bostaden. Varje kvadratmeter ni hyr ut bidrar till att minska bostadsbristen i Göteborg.

ANNONS

Väljer ni att hyra ut i samarbete med oss så kan vi tillsammans hitta en person eller familj som är i stort behov av tak över huvudet och vi blir en garant för att allt fungerar som det ska. Vi kan också hjälpa er med kostnadsfri byggexpertis som kan ge råd om hur man kan inreda en vind eller bygga en stuga på tomten.

Detta är tanken med projektet Hjärterum, som vi på Räddningsmissionen drar igång under hösten. Syftet är att få fram fler enkla bostäder för att ge vinster för hela samhället. Villaägaren gör en ovärderlig insats och får också en hyra som gör att man kan ha råd med en investering på huset som man funderat på länge. Dessutom skulle någon som saknar bostad få en möjlighet till en trygg bostad i ett vanligt villaområde.

Enormt värdefull insats

Den fjärde och sista utmaningen till alla göteborgare: fortsätt stödja organisationer som Räddningsmissionen eller Stadsmissionen – era medel är enormt värdefulla. Genom dem kan vi både komplettera och utmana kommunens insatser. Vår stad har enorma utmaningar men också fantastiskt många goda viljor. Låt oss mobilisera dessa för att skapa ett mänskligare Göteborg för alla!

Emil Mattsson

direktor Göteborgs Räddningsmission

Annika Ström-Öberg

ANNONS

områdeschef hemlöshet, Göteborgs Räddningsmission

ANNONS