Ett förslag som hämmar bostadsbyggandet

DEBATT: Fokus i Bryssel bör ligga på hur fler jobb ska skapas, hur EU kan förbättra sin konkurrenskraft och att lagarna tillämpas. Inte på hur man skyddar sig från utländska arbetare, skriver Annika Qarlsson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag, torsdag, träffar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sina


    <strong>Annika Qarlsson</strong> (C), Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson
Annika Qarlsson (C), Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson

ministerkollegor i Bryssel. Ett nytt förslag om EU-arbetare ska diskuteras men väcker stark kritik eftersom förslaget skadar både öppenheten och den fria rörligheten i EU.

Det var i mars som EU-kommissionen kom med ett nytt förslag av utstationeringsdirektivet, en EU-lag som bestämmer vad som gäller när arbetare utstationeras i ett annat EU-land. Det berör minimikrav för lön, semester, arbetstid och arbetsmiljö.

Kan få motsatt effekt

Centerpartiet har varit tydligt med att en översyn är fel väg att gå av två skäl. Först för att det finns risk för att vi får en motsatt effekt som i stället förvärrar villkoren för företag och arbetare. Dagens regler är bra, det som krävs är i stället bättre kontroller så att tillämpningen fungerar. Direktivet börjar gälla nu på lördag, den 18 juni, det måste få chans att verka.

ANNONS

Ylva Johanssons linje är att försöka tvinga utländska företag att införa svenska kollektivavtal, vilket är dömt att misslyckas. Däremot blir signalen att företag från andra länder inte är välkomna till Sverige.

Ett antal EU-länder har redan gett ett ”gult kort” till kommissionen, som därför måste se över sitt förslag. Att ge ett gult kort är mycket ovanligt. Det är en tydlig signal att kommissionen inte gjort sin läxa.

Kan slå mot bostadsbyggandet

Centerpartiet står upp för den fria rörligheten och möjligheten att jobba i ett annat EU-land. Fokus bör ligga på hur fler jobb ska skapas, hur EU kan förbättra sin konkurrenskraft och att lagarna tillämpas. Inte på hur man skyddar sig från utländska arbetare.

Enligt en EU-rapport är 1,9 miljoner arbetare utstationerade inom EU. Över 40 procent av de som är utstationerade jobbar inom byggindustrin, en bransch som redan i dag har svårt att hitta arbetskraft. Detta i en tid då behovet av nya bostäder i Sverige är stort.

Jag uppmanar Ylva Johansson att tänka om och inte äventyra en av EU:s grundpelare, den fria rörligheten, till förmån för en omodern protektionism som stänger ute människor.

Annika Qarlsson (C)

Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson

ANNONS