Ett annat arbetsliv är fullt möjligt

Alla Maria Rydéns (M) farhågor om försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende har kommit på skam, skriver de rödgröna i Göteborg.

ANNONS
|

Replik

Sextimmarsdag, 30/12

För snart två år sedan inleddes försöket med att låta personalen på Svartedalens äldreboende arbeta sex timmar om dagen, med åtta timmars lön. En forskare anlitades för att följa upp och se hur försöket har påverkat personalens hälsa, kontinuiteten i arbetet och verksamhetens innehåll.

Redan bestämt sig

Moderaterna hade dock bestämt sig vid det laget. Redan ett halvår tidigare hade Moderaterna i Göteborg skickat ut ett alarmistiskt pressmeddelande med rubriken: ”Sex timmars arbetsdag raserar äldreomsorgen!”. Där kunde man läsa att: ”sex timmars arbetsdag inte fungerar och slår hårt mot både verksamhet och personal”. Sextimmarsförsöket skulle leda till ”kvalitetsförsämringar i vården och omsorgen om de äldre” och var dömt att misslyckas eftersom det inte skulle gå att rekrytera personal för att bemanna upp.

ANNONS

I dag kan vi konstatera att alla Maria Rydéns (M) farhågor har kommit på skam. Personalen upplever att de har fått bättre balans mellan arbete och fritid, att de kan utföra arbetet mer effektivt och att arbetet är mer meningsfullt. Det har inte varit något problem att rekrytera kompetent personal. Även hyresgästerna har uttryckt uppskattning över att personalen haft mer tid för att aktivera de äldre. På Svartedalens äldreboende anordnas i dag 80 procent fler aktiviteter än på Solängen.

Inga sådana ambitioner hos M

Maria Rydén frågar sig om inte pengarna som avsattes för bemanning hade kunnat användas på annat sätt. Hon presenterar dock inte själv några konkreta förslag om hur. Några sådana ambitioner finns inte heller i M:s budgetförslag för 2017.

I den rödgrönrosa kommunbudgeten för 2017 avsätts däremot 20 miljoner kronor för arbetsinnovationer, som kan fortsätta att bidra till ett hållbart arbetsliv. Detta är angeläget om vi ska kunna rekrytera unga till undersköterskeyrket i framtiden. Framför allt är det nödvändigt för att få till stånd ett arbetsliv där alla kommunalarbetare orkar jobba full tid och fram till pensionsåldern.

Patrik Helgeson (V)

1:e vice ordförande SDN Västra Hisingen

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande SDN Västra Hisingen

ANNONS

Carolina Bruseman (MP)

ledamot SDN Västra Hisingen

ANNONS