En matsked öl är inget smakprov

Inkomster från en bryggerivisning med tillhörande avsmakning är en viktig pusselbit i ett hantverksbryggeris ekonomi. Att då bara tillåta en matsked öl vid provsmakning är en ren skrivbordsprodukt, skriver Mats Wahlström, Poppels Bryggeri.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att som småskalig hantverksbryggare möta entusiastiska kunder, presentera sina öl i bryggeriets egen miljö, är verkligen stimulerande. När kammarrätten 2015 avslog Stockholms stads överklagande av en tidigare dom skapades ett prejudikat som gjorde det enkelt för bryggare landet runt att erbjuda smakprover. Domen gör det möjligt för alla småbryggerier att kunna servera en begränsad mängd öl för avsmakning utan att erbjuda till exempel varm mat. Stor skillnad för ett litet företag med begränsade resurser!

Snart stod det dock klart att framgången var tillfällig. Det visar sig nämligen att för få ett serveringstillstånd för provsmakning är en sak och att få ett praktiskt användbart tillstånd är något helt annat. I dagsläget varierar nämligen provsmakningsmängden från 1,5 cl (en matsked) upp till 15 cl (ett vinglas).

ANNONS

Den mindre mängden är mycket svår att dosera och mängden skum blir oproportionerlig. Vidare kan man endast smaka en gång vilket är förkastligt i detta sammanhang. Här handlar det om att smaka, smaka igen samt slutligen ofta jämföra med andra prover. Det krävs absolut inga stora mängder, men en matsked menar vi är att betrakta som en ren skrivbordsprodukt.

Nu har länsstyrelsen bland annat i Västra Götaland uppmärksammat denna olikhet i tillämpning av lagen vilket är bra. Dock har man valt att rekommendera volymen en matsked för alla nya tillstånd vilket ställer till problem.

Skapar gärna jobb

I Sverige är bryggerinäringen under omvandling. Det startas många små lokala hantverksbryggerier. Genom att plötsligt applicera denna mycket strikta tolkning av lagen äventyrar länsstyrelsen många etablerade och blivande entreprenörers framtid. Inkomster från en bryggerivisning med tillhörande avsmakning är nämligen en viktig pusselbit i ett bryggeris ekonomi.

Det växande antalet bryggerier kan också sättas in ett större perspektiv. I USA är numera, enligt Beer Institute and the National Beer Wholesalers Association, mer än en procent av samtliga arbetstillfällen direkt relaterade till den snabbt framväxande ölindustrin. Det är alltså bland annat här som framtidens arbetsplatser finns.

För oss är det enkelt. Vi medlemmar i Gothenburg Brewers Guild skapar gärna morgondagens jobb. Men vi vill ha regler som är enkla att följa, är lika för alla och kan möjliggöra att vi på ett naturligt sätt utvecklar en ansvarsfull ölkultur.

ANNONS

Göteborgs Bryggargille genom

Mats Wahlström

(Ålderman) Poppels Bryggeri

Ola Jonsson

(Skattmästare) Göteborgs Nya Bryggeri

Malin Baratt

(Sekretär) West Coast Bryggeri

Mikael Engström

(Styrelsemedlem) Dugges Bryggeri

Ida Engström

(Styrelsemedlem) Electric Nurse

Nils Sörlin

(Styrelsemedlem) Rådanäs Bryggeri

Patrik Olesen

(Styrelsemedlem) Bearded Rabbit

Christer Sundberg

(Styrelsemedlem) Ahlafors Bryggerier

Mats Hansson

(Styrelsemedlem) Hönöbryggeriet

Jonas Barlind

(Medlem) Barlind Beer

Peter Andersson

(Medlem) Oceanbryggeriet

Mats Wessberg

(Medlem) Spike Brewery

Stefan Gustavsson

(Medlem) Mohawk Brewing Company

Ingemar Jansson

(Medlem) Sad Robot Brewing

Claes Ljunggren

(Medlem) Vega Bryggeri

ANNONS