Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet
Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet

En app med orv att botanisera i

Ordförrådet förändras, gamla ord försvinner, nya kommer till. Allt enligt principen: orv ut, app in. I veckans spalt kommer jag att göra reklam för en app med orv, skriver GP:s språkexpert Lars-Gunnar Andersson.

ANNONS
|

Under årets bokmässa lanserade Svenska Akademien webbplatsen svenska.se. Där kan man slå upp ord i tre ordsamlingar samtidigt, nämligen Svenska Akademiens ordlista (SAOL), Svensk ordbok (SO) och Svenska Akademiens ordbok (SAOB).

SAOL är en ordlista där stavning och böjning anges för 125 000 ord. Ibland sägs också något kort om uttal, betydelse och stilnivå. SAOL kommer med en ny upplaga vart tionde år ungefär. Om ordet orv sägs att det heter orvet i bestämd form och att betydelsen är lieskaft.

SO beskriver betydelsen hos 65 000 svenska ord mer ingående. Där ges också historiska förklaringar till orden. Betydelsen för orv sägs vara ’handtag på lieskaft’ (en synonym till knagg). Det är överraskande och sällsynt att SAOL och SO har olika betydelsebeskrivningar. Jag håller på SAOL i det är fallet.

ANNONS

Vi går vidare till SAOB, som är Sveriges största och mest omfattande ordbok. Den består i dag av 37 band, där det första kom ut 1898 och det sista kommer om något år. Det är en historisk ordbok som beskriver hur orden använts i svenska från 1500-talet till våra dagar. Den historiska beskrivningen (etymologin) försöker spåra orden ännu längre tillbaks. Vi får veta att orv skrevs orf på medeltiden, att tyskan hade formen worf och att man kanske kan koppla denna ordform till latinets verber i betydelsen ’gissel, piska’.

Ordet orv har alltså urgamla anor, men livet och samhället förändras. Liar är ingen stor artikel i butikerna, och ordet orv lever mest vidare i ordböcker och korsord. Nya ord och ting tillkommer.

Ordet app kom in i den senaste upplagan av SAOL (2015), och betydelsen anges som ’applikation särskilt för mobila enheter’.

Att söka på app i SAOB är lönlöst. Bandet med ord på A trycktes för mer än 100 år sedan.

Men mycket annat finns med. Ordet pundhuvud minns många som ett slangord från ungdomsåren. SAOB bjuder på följande textexempel från 1678: ”Den (kallas) inte Pundhufwud, som haar fått gott pund, eller gott hufwud, utan dhen som haar stoort hufwud ok lite wett.”

ANNONS

Alla borde bekanta sig med webbplatsen svenska.se. Den är gratis, lättbegriplig och bjuder på hur mycket kunskap som helst. Så fort man möter ett ord som väcker ens nyfikenhet, söker man efter ordet på den här webbplatsen. Och ingen elev borde lämna gymnasiet utan att ha lärt sig detta.

Ett tips: Kolla ord som frälsa, stackare, varulv eller varför inte halloween! Det är väl värt besväret.

Lars-Gunnar Andersson

professor i modern svenska vid Göteborgs universitet

Mejla din språkfråga till:

lars-gunnar.andersson@sprakochfolkminnen.se

ANNONS