Tillåt. Att fotografera med drönare handlar inte om övervakning. Det är snarare som att ta bilder uppifrån ett berg, skriver debattören.
Tillåt. Att fotografera med drönare handlar inte om övervakning. Det är snarare som att ta bilder uppifrån ett berg, skriver debattören.

Drönarförbud måste stoppas

Som första land i världen införde Sverige tryckfrihet år 1766. Vi har sedan dess haft en mycket stark tradition av yttrandefrihet. Domen som förbjuder fotografering med drönare skändar denna viktiga tradition, skriver journalisten Mikael Hällgren.

ANNONS
|

Datainspektionen har drivit frågan att fotografering med drönare ska totalförbjudas. Fallet gick hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att det nu är olagligt att använda drönare.

Detta dödar en hel bransch som är i stark tillväxt och skadar därmed Sveriges ekonomi. Men det allra allvarligaste med domen är att den bryter mot Sveriges grundlag.

Rätten att fotografera i Sverige är oerhört stark. Det hänger ihop med grundlagen om yttrandefrihet. Citat från lagboken: ”Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.”

ANNONS

För att utnyttja denna rätt behövs alltså rättigheten att samla in och presentera information i olika tekniska format. Därför är fotografering skyddat eftersom du ska ha rätten att dokumentera och avslöja.

Citat igen: ”Med tekniska upptagningar avses i denna grundlag upptagningar som innehåller text, bild eller ljud och som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel.”

Sverige har som enda land i världen förbjudit drönare. I alla andra länder där drönare har blivit populära har lagstiftarna sagt ”det går bra att använda dem så länge ni inte bryter mot någon lag”.

Försökte runda lagen

Datainspektionen har försökt gå runt grundlagen genom att driva att farkosterna ska räknas som kameraövervakning. Norge beslutade tidigt att drönare absolut inte går under kameraövervakningslagen. Och i april förra året fastslog förvaltningsrätten i Malmö att inget speciellt tillstånd krävs för användning av drönare. Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut:

”Domstolen konstaterar att kameraövervakningslagen bara gäller om en kamera är varaktigt uppsatt. En kamera som endast används helt kortvarigt omfattas inte.”

Så länge du håller i eller kontrollerar en kamera så är det inte kameraövervakning. Att fotografera med en drönare kan snarare liknas vid att ta en bild uppifrån ett berg.

Sverige har alltid varit ett progressivt föregångsland när det gäller ny teknik. Vad är det för konservativa dinosaurier som har infiltrerat rättssystemet?

ANNONS

Det här är ett antidemokratiskt och auktoritärt beslut som bryter mot grundlagen och har långtgående konsekvenser för en hel bransch och för vår demokrati. Det måste stoppas!

Mikael Hällgren

journalist

ANNONS