Djurförsök är nödvändiga

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För några år sedan talade vi om cancerns gåta. Cancern var en skräckinjagande sjukdom som drabbade blint. I dag är denna gåta i princip löst. Forskarna vet hur cancer uppstår. De vet också att många av tumörsjukdomarna kan botas; hälften av de drygt 45 000 människor som insjuknar i cancer varje år blir botade.

Varför är då cancerns gåta i det närmaste löst? Hur kommer det sig att plötslig spädbarnsdöd inte ökar i samma skrämmande takt som i början av 1990-talet? Vad får MS-sjuka att hoppas på nya bättre läkemedel, när det för tio år sedan inte fanns någon behandling som kunde påverka sjukdomsförloppet?

ANNONS

Svaret är naturligtvis givet; forskningen. Mångårig internationell och svensk forskning. Sverige är en ledande forskningsnation där särskilt den medicinska forskningen håller hög vetenskaplig klass.

Viktig metod

Djurförsök har alltid varit en viktig metod i forskarnas arbete. Studier på möss är av stor betydelse för cancerforskningen eftersom människans gener i stort sett är identiska med mössens. Försök på råttor bidrar till kunskap om nikotinets inverkan vid plötsligt spädbarnsdöd. Stamcellsforskning med djur ger möjlighet att reparera skadade nervceller hos MS-sjuka.

Djurförsöken är en omistlig del av den medicinska forskningen. De ger nödvändiga svar på frågor om biologiska förlopp, sjukdomars uppkomst och läkemedels effekter och bieffekter.

När riksdagen i dag debatterar etisk prövning av djurförsök välkomnar vi den uppstramning av reglerna som regeringens proposition innebär. Vi menar att forskningen måste få fasta förutsättningar för sin verksamhet. De förändringar som föreslås anses också som berättigade av de flesta forskare.

Mot onödigt lidande

Uppstramningen gynnar djuren. Det är självklart att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Bestämmelserna om användning av försöksdjur blir därför tydliga och klara och den djurförsöksetiska prövningen stärks. Användningen av försöksdjur begränsas till vad som är absolut nödvändigt.

Forskarsamhället måste därtill fortsätta att leva efter innebörden av de "tre r:n", refine, reduce, replace. Kan försöket förfinas så att djuret slipper lidande? Kan antalet försöksdjur minskas? Kan de ersättas av alternativa metoder?

ANNONS

EU-kommissionens vice ordförande Günter Verheugen förklarade tidigare i höstas att EU:s ambition inte bara är att minska antalet djurförsök, utan att på lång sikt avskaffa dem. Den svenska regeringen är inne på samma linje, med ett tydligt tillägg: en stark försöksdjurslagstiftning som inte får försvåra eller omöjliggöra en nationellt angelägen grundforskning och läkemedelsutveckling.

Detta är, menar vi, en delikat balans mellan forskarnas försök att förebygga sjukdomar hos människor och djurens rätt att slippa lida.

Sinikka Bohlin

vice ordf (s)

Rolf Lindén

ledamot (s)

Christina Axelsson

ledamot (s)

riksdagens miljö- och jordbruksutskott

ANNONS