Anti-korruptionsarbetet måste ständigt underhållas och de med makt måste konstant vallas för att inte riskera att missbruka sitt ämbete, skriver debattören.
Anti-korruptionsarbetet måste ständigt underhållas och de med makt måste konstant vallas för att inte riskera att missbruka sitt ämbete, skriver debattören.

Det behövs en bordercollie i Göteborgs stad

Är det verkligen ett bristfälligt regelverk som spökar när ytterligare en korruptionsskandal rullas upp i Göteborg? Knappast, skriver Peter Stiernstedt, anti-korruptionskonsult.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Är det en slump att det nu uppdagas ytterligare en korruptionsskandal i Göteborg? Förmodligen inte, då det med all sannolikt fortfarande råder en kultur starkt behäftad av korruption.

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs stads intraservice och har hittat en lång rad oegentligheter. Vad som bevisligen är korruption får bli en fråga för framtiden; vad som uppenbarligen är korruption är en helt annan.

Sedan mutskandalen 2010 har Göteborgs stad strikta regler vad gäller mutor. Tjänstepersoner får inte sätta sig i en situation där det föreligger risk att allmänheten tror att mutor finns inblandade. Dessa regler är omsatta i en mängd policys och rutiner, och enligt Lars Bergsten (M) på stadsrevisionen har i stort sett alla tänkbara regler och policyer brutits. Förvaltningschefen Nisse Waldefeldt sparkar därför in en öppen dörr när han hävdar att gällande rutiner ”inte håller måttet”. Så vad är lösningen på det bristfälliga regelverket? Förslaget från nämndernas sida är ett antal åtgärder som i stort handlar om att förbättra reglerna.

ANNONS

Men är detta verkligen den mest effektiva lösningen? Nej. Som vid tidigare haverier så fanns det redan ett fullt tillräckligt regelverk. Beträffande denna typ av korruption blir frågan – vilken typ av regler hade kunnat undvika den typen av oegentligheter? Anta följande: Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden för intraservice, är kapabel till; 1) att förstå dilemmat i sitt eget agerande, och 2) han förstår att han bryter mot reglerna. Vilket regelverk hade då hjälpt?

En vacker policy räcker inte

Nu talar även alla gruppledare i Alliansen för att avsätta Tord Karlsson, kanske med all rätt, men hur ska det garanteras att ersättaren kommer att följa reglerna?

Lösningen på problemet med tjänstemäns oegentliga agerande ligger i att arbeta med de individuella beslutsfattarna – hela tiden. Det räcker inte med att skriva en vacker policy. Den typen av regelverk glöms av och kan bortrationaliseras blixtsnabbt när vederbörande ser en möjlighet att tillskansa sig en fördel.

Faktum är att makt korrumperar och det måste alla i svensk förvaltning inse och acceptera, först då kan man arbeta effektivt mot korruption. Det gäller att framförallt att förebygga korruption, men även att upptäcka och hantera oegentligheter. Därefter måste arbetet underhållas, de med makt måste konstant vallas för att inte riskera missbruka sitt ämbete och falla in i oegentligheternas fällor. Det är kort och gott som att valla får – det går inte att visa dem vägen en gång och sedan tro att de klarar sig själva.

ANNONS

Peter Stiernstedt

anti-korruptionskonsult och forskare

ANNONS