Det är dags att bjuda in SD i finrummet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att Sverigedemokraternas politik och värderingar provocerar såväl som polariserar är ingen överdrift. Men att bemöta detta genom att utestänga partiet med kompakt tystnad är rent ut sagt obegåvat. Därför var förra helgens intervju med Gustav Fridolin på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/13/jag-respekterar-sverigedemokrater-som-m-nniskor både viktig och unik. Där redogjorde han för sin syn på hur svensk politik och landets partier bör förhålla sig till riksdagens senaste tillskott.

Var går gränsen? När kan man anses legitimera sverigedemokraters åsikter? Ofta har ett samtal eller en kopp kaffe med en sverigedemokrat beskrivits som ett erkännande av deras politik. Fridolin delar inte den synen utan menar att om man har självförtroende och tror på sin politik spelar det ingen roll vem man fikar med.

ANNONS

Den legitimerande gränsen är inte given och i synnerhet inte absolut. Men när Fridolin konstaterar att dagens förhållningssätt är kontraproduktivt, har han helt rätt. Att bemöta sverigedemokrater som paria leder till två förödande konsekvenser – det späder på det martyrskap som partiet bygger sin politik på och kväver i samma veva invandrings- och integrationsdebatten.

Trots det har denna obegåvade strategi kommit att bli det dominerande förhållningssättet till partiet. Visst är det att sparka in öppna dörrar att hävda att argumentation är det enda hållbara sättet att spräcka hål på SD-bubblan, men faktum kvarstår – Fridolins Miljöpartiet är i dagsläget ensamma om att, som han själv utrycker det, respektera sverigedemokrater som människor.

Låt inte den goda viljan stjälpa Sveriges viktigaste fråga. Nu är det avgörande att göra upp med detta en gång för alla för att invandrings- och integrationsdebatten – och därmed också politiken – inte ska bli permanent lidande. Det är dags att bjuda in SD i finrummen.

Amanda Björkman

Sverigesresurser.se, landets första debattsajt för integrationsfrågor

ANNONS