Dags att visa hur allvarlig personalbristen är i vården

Arbetsmiljön i sjukvården kommer aldrig att bli bättre genom att hoppas på politiska löften som aldrig infrias. Det är genom att vägra ta extrapass och skjuta på vår semester som vi kan visa hur allvarlig personalbristen i vården verkligen är, skriver sjuksköterska Patrik Schmidt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Patrik Schmidt</strong>, leg sjuksköterska
Patrik Schmidt, leg sjuksköterska

Sjukvården i Sverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet är körd i botten. Hur kommer det sig? Ytterst har vi våra folkvalda politiker som styr och ställer, men ställer de något till rätta? Hur många decennier har de inte bedyrat att ”vi ska satsa på vård, skola och omsorg”? Samtidigt är det just detta som alltid kommer att prioriteras längst ner på listan dagen efter valnatten och där det först ska ”effektiviseras” när hövdingarna tycker att vi producerar för mycket sjukvård.

Protester hjälper inte

Nå, hur kan vi då förändra situationen för patienterna och vår egen arbetsmiljö? Genom att sätta vårt hopp till nytt politiskt, hårt stekt, valfläsk? Nja, det är bara att se var vi befinner oss nu och hur många satsningar som blivit av. Facket är som bekant tandlöst i detta avseende och kan bara stå bredvid och komma med nya fördömanden under tiden som Sahlgrenskapakten gör precis som den vill när det gäller anställningar, arbetsmiljö och lönedumpning.

ANNONS

Demonstrera? Det är jättebra att vi kan och får visa vårt missnöje offentligt, det är en av sakerna som är bra med att leva i en demokrati, men vad har det för effekt?

Bara tomma ord

Det blir aldrig någon förändring genom att säga eller skriva ”det kokar i leden” och ”sjuksköterskor ryter till”. Det är bara tomma ord när de inte följs av konkret handling. Det är ingen på beslutande nivå som bryr sig när du som anställd i vården beskriver hur ömt du vårdar dina patienter eller hur mycket du håller dem i handen. Politiker är inte intresserade av att veta att det finns de som får tryck över bröstet, blöder näsblod över tanken att gå till jobbet eller går in i väggen oavsett ålder på grund av att vi tvingas jobba i en usel arbetsmiljö år ut och år in.

Jag vill tro, att på beslutande nivå tittar man säkert åt vårt håll var gång det sker en manifestation för vården, sedan skrockar de ett tag och återgår till de ”viktiga” åtagandena. Som vägar. På vägar kör det bilar och bilar är häftiga. ”Vi måste bygga säkra vägar så ingen ska behöva dö i trafiken”. När det enligt senaste rapporten från SKL skadas 100 000 patienter och fler än 1 000 av dem avlider årligen i vården på grund av vårdrelaterade skador och infektioner.

ANNONS

Dags att sätta press

Vad kan en sjuksköterska då göra för att förändra? Ja, det bästa vore om de som var missnöjda verkligen kunde säga upp sig som våra föregångskvinnor/män gjort på ambulansen i Gävledala, barnkliniken i Helsinborg, akutmotagningen på Akademiska i Uppsala och IVA i Kristianstad. Listan kan göras lång. Men det går att påverka även om du inte kan säga upp dig av olika skäl.

Ta inga extrapass! Du klarar dig utan dina extrapass. Det du gör är att du löser din arbetsgivares problem. Du är inte snäll mot dina kollegor, du tillåter och stödjer din arbetsgivares personalpolitik så att den kan fortgå. Du gör dig själv, dina kollegor och dina patienter en enorm björntjänst. Varje lucka visar att det är brist på personal. Personal du visar inte behövs, varje gång du jobbar extra!

Skjut inte på din semester! Se längre än den där dyra väskan, resan till avlägset land, den nya bilen eller nya telefonen. Du behöver ha din sommarsemester. Du behöver din återhämtning. Framför allt är du inte skyldig att lösa landstingets sommarbemanning. Ja, det kommer säkert att beordras in folk i ännu större utsträckning, men då kommer behovet att synliggöras – att det behövs fler sjuksköterskor i vården!

ANNONS

Stå upp för dig själv och dina patienter

Försök att ha ett längre perspektiv än våra politiker som endast har nödlösningar och aldrig planerar långsiktigt för att behålla personalen eller ge en säker vård.

Stå upp för dig själv, stå upp för dina kollegor, stå upp för dina patienter och stå upp för din profession. Men framför allt, våga göra en förändring! Det börjar med dig, fimpa girigheten!

Till sist, det är politikerna som har ansvaret för att ge medborgarna den sjukvård de behöver, inte du som sjuksköterska.

Patrik Schmidt

leg sjuksköterska, har jobbat ett antal år inom olika verksamheter på Sahlgrenskas Universitetssjukhus

ANNONS