Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker och Guy Verhofstadt (Open VLD), gruppledare liberala gruppen i Europaparlamentet.
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker och Guy Verhofstadt (Open VLD), gruppledare liberala gruppen i Europaparlamentet.

Ceta-avtalet ger jobb och miljöskydd

Det planerade Ceta-avtalet med Kanada är antagligen det mest moderna och bästa avtal som EU lyckats förhandla fram. Att förlora detta avtal skulle få långtgående konsekvenser, skriver Guy Verhofstadt (Open VLD) och Cecilia Wikström (L).

ANNONS
|

De planerade frihandelsavtalen med USA och Kanada, TTIP respektive Ceta, är nu på allas läppar och kan bli något av ett eldprov för EU:s ekonomiska politik. Många medborgare demonstrerar just nu mot vad de tror kommer leda till minskade arbetstillfällen, sänkta standarder och minskat konsumentskydd. Man hör fantastiska dystopiska profetior om att den europeiska vardagsdieten snart kommer bestå av klortvättad kyckling och genmodifierad majs.

Stora konsekvenser

Det planerade avtalet med Kanada är antagligen det mest moderna och bästa avtal som EU genom alla tider har lyckats förhandla fram. Att förlora detta avtal skulle få långtgående konsekvenser för framtida frihandelsavtal, bland annat med utvecklingsländer, som verkligen är i behov av handel för att lyfta sina ekonomier. Det handlar om vår trovärdighet som en global handelspartner. Om vi inte kan ingå ett frihandelsavtal med ett modernt och utvecklat land som Kanada, med vilka länder ska vi då göra det?

ANNONS

Kanada är EU:s tolfte största handelspartner. Ceta skulle innebära nya höjder för våra handelsrelationer. Avtalet sänker inte bara tullar och minskar byråkrati, utan garanterar också konsumentskydd och miljöskydd, vilket gynnar både konsumenter och producenter. Minskade handelshinder leder till fler jobb och ökad tillväxt, vilka ligger i allas intresse. Därför borde EU helhjärtat stötta avtalet.

Het potatis i hela Europa

EU-kommissionen har klassat Ceta som ett ”mixat” avtal, vilket betyder att alla medlemsländers parlament måste rösta igenom avtalet.. Detta innebär att frågan förmodligen kommer att bli en het potatis på varje partikonferens i Europa. Faller avtalet, så har vi inte bara underminerat EU:s handelspolitik, utan även vårt eget välstånd. Att låta avtalet ratificeras enbart av Europaparlamentet, som tanken var från början, hade varit både legitimt och demokratiskt. Om vi nu ger intrycket av att endast ratificeringar av nationella parlament är demokratiska, så undermineras på sikt både EU:s styrka och bärande principer.

Inga alternativ

I höst kommer det att utkristalliseras om vi i EU ställer oss bakom frihandel, eller väljer att isolera oss för att i stället låta andra ekonomier på andra kontinenter ta över vår roll. I tider av globalisering är stängda handelsgränser och nya hinder inget alternativ. Vi borde använda handelsavtal som Ceta till att skapa ramverk och regler för EU att vara en aktiv och ledande part i en tid av globala nätverk och handel. Det finns en överhängande risk att vi tillåter rädsla och protektionism paralysera vår ekonomiska politik. I stället för att rädas globaliseringen bör EU ta en aktiv och ledande roll i den.

ANNONS

Guy Verhofstadt (Open VLD)

gruppledare liberala gruppen i Europaparlamentet

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

ANNONS