Brist på personalvård bakom sjukhuskrisen

Dagens sjukvårdskris och brist på personal och vårdplatser är resultatet av att personalfrågorna länge har saknat prioritet inom sjukvården. Fungerande arbetsmiljö, kompetensutveckling och bättre löner kan vända skutan, skriver Kommunal.

ANNONS
|

Johnny Bröndt (M), Sahlgrenskas ordförande, beskriver i GP (18 januari) hur fler undersköterskor och biträden ska frigöra tid för sjuksköterskorna så att de kan utföra det arbete de är experter på.

Vi i Kommunal är glada att SU:s ledning ser att ett stort antal arbetsuppgifter saknar krav på legitimation och kan fördelas på fler personalgrupper. Vi är övertygade om att framgångsreceptet är att arbeta i team med olika kompetenser, både runt patienten och med annan service på avdelningarna.

Används inte optimalt

Sedan 1990-talet har var fjärde undersköterska försvunnit medan antalet läkare och sjuksköterskor har ökat. Det är inte konstigt att sjuksköterskorna upplevs vara för få då de ska utföra både sina egna och andras arbetsuppgifter. Men enligt Hans Karlsson, chef för vård och omsorg vid SKL, går det i Sverige 11 sjuksköterskor per 1 000 invånare, medan OECD-snittet är 8,7. Våra sjuksköterskors kompetens används inte optimalt.

ANNONS

För att klara framtidens utmaningar i hälso- och sjukvården behöver många yrkesgrupper samarbeta. Inom regionens vårdenheter har vi de kompetenser vi behöver. Till exempel har vi inom Regionservice kvalificerad personal som kan arbeta med service på avdelningarna. Ekonomibiträden kan stötta med påfyllning av material, tvätt och andra uppgifter som inte är kopplade direkt till patienten.

Dålig arbetsmiljö

I dag är det stora problemet för regionen att hitta kompetent personal till sina sjukhus. Man går på knäna för att ställa upp för patienter och kollegor. Många undersköterskor, barnsköterskor och skötare inom psykiatrin får dagligen krismeddelanden om att gå in på övertid. Det finns faktiskt de som skaffat en extra telefon för att kunna ducka de ständiga sms:en och samtalen på sin lediga tid. Samvetsstressen är ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Det här är resultatet av att personalfrågorna länge har saknat prioritet inom sjukvården. Just nu finns det ingen patentlösning som kan lösa situationen i ett slag. Kommunals medlemmar fortsätter, tillsammans med sina kollegor, att göra sitt yttersta för att patienterna ska få en trygg och värdig vård.

Långsiktigt arbete

I gengäld kräver vi av våra ansvariga chefer och politiker att de gör vad de kan för att skapa en fungerande arbetsmiljö med full bemanning, kompetensutveckling och konkurrenskraftiga löner. Då kommer personalen att söka sig tillbaka till regionens sjukhus, för vi är många som älskar våra arbeten och önskar att vi återigen kunde vara stolta över att arbeta på något av regionens sjukhus. Det är ett långsiktigt arbete vi har framför oss.

ANNONS

Eva Kärrman

ordförande Kommunal Väst och Kommunal SU Östra

Karin Andersson

ordförande Kommunal SU Mölndal

Hans Ekström

ordförande Kommunal SU Sahlgrenska

Nils Alexandersson

ordförande Kommunal Uddevalla sjukhus

Britt-Marie Sand

ordförande Kommunal Kungälvs sjukhus

Harri Ikonen

ordförande Kommunal Regionservice

Lars-Göran Baaz

ordförande Kommunal SU Psykiatri

ANNONS