Bokmässan måste diskutera Ungerns roll i flyktingkrisen

ANNONS
|

Bok- och biblioteksmässan är på många sätt årets bransch- och yrkesmässiga höjdpunkt. Där möter vi läsare, förläggare, andra författare, från Sverige och världen. Möten och samtal vi inte vill vara utan.

I år är Ungern huvudtema på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Redan när valet presenterades väckte det en del kritik. Då handlade det om det kulturklimat som råder i landet – tveksamma utnämningar, politiserad kulturpolitik och inskränkt pressfrihet. Bland mycket annat. Om detta kan man till exempel läsa i Gabriel Byströms Tystnadens triumf eller i Magnus Lintons De hatade. I ett replikskifte med Ungerns Sverigeambassadör uttryckte Gabriel Byström följande oro: ”Bokmässans roll som katalysator för diskussioner som artikulerar motbilder och regimkritik kommer att bli väsentlig.”

ANNONS

Läs också: Bokmässan svarar på Ungern-kritiken

Viktigt påpekande

Det var ett viktigt påpekande 8 oktober 2014. Nu är det helt avgörande. Att sätta ”Ungern i fokus” hösten 2015 är att se taggtråd, tårgas och en migrationspolitik som gång efter annan bryter mot asylrätten.

Bokmässans huvudpartner är det ungerska kulturinstitutet Balassi, landets motsvarighet till tyska Goethe-institutet eller Storbritanniens British Council. Fristående, men ändå en del av den ungerska staten.

Bokmässan skriver lite svävande att det även kommer att finnas ungerska politiker på plats. Det betyder, i klartext, att representanter från regeringspartiet Fidesz kommer representera Ungern på bokmässan. Politiker från det parti som i dagarna införde en exceptionell lagstiftning riktad mot de människor som är på flykt från bland annat krigets Syrien. FN:s flyktingkommissarie Zeid Ra´ad Al Hussein säger:

”Bilderna av kvinnor och barn som utsattes för tårgas och vattenkanoner vid Ungerns gräns till Serbien var djupt chockerande. Jag är bestört över detta hjärtlösa och i vissa fall olagliga agerande, vilket omfattar gripanden, avvisande och oproportionerligt våld. En del är tydliga brott mot internationell lag.”

Undvikande svar

Vi välkomnar, och kommer alltid välkomna, kulturutbyten. Det är en del av vår livslust som läsande och skrivande människor. Kanske den viktigaste. Vi har via sociala medier ställt frågan till Bokmässan hur de ser på Ungerns brott mot de mänskliga rättigheterna. Tyvärr har vi bara fått ett mycket undvikande svar. Vi vill att bokmässan öppet tar ställning för de mänskliga rättigheterna och för kulturutbyten. Man måste kunna tala om ”det bördiga landskapet med gamla vingårdar kring Balatonsjön” och flyktinglägren vid gränsen mot Serbien på samma gång. Bokmässan måste, med tanke på vad som skett den senaste tiden, ta ställning och adressera dessa frågor. Detta genom till exempel:

ANNONS

  1. Anordna en debatt mellan en hitrest Fidesz-företrädare och valfri svensk politiker kring Ungern och Sveriges vägval i den pågående flyktingkrisen. Om tid och möjlighet finnes vet vi att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ställer upp.

  1. Ta ställning och öppet diskutera Ungern som värdland. Problem, möjligheter och prioriteringar.

  1. Diskutera varför kulturutbyten är livsnödvändiga. Även med stater vars åsikter och politik man inte delar.

Majsa Allelin

doktorand i socialt arbete

Jesper Brygger

konstnärlig ledare Göteborgs Litteraturhus

Göran Dahlberg

författare och redaktör Glänta

Mireya Echeverría Quezada

chefredaktör Bang

Martin Engberg

författare

Olav Fumarola Unsgaard

frilansjournalist och redaktör

Athena Farrokhzad

poet

Sofia Gräsberg

verksamhetsledare för Göteborgs Litteraturhus

Linn Hansén

redaktör Glänta, konstnärlig ledare Göteborgs poesifestival

Andréas Hagström

programansvarig på Göteborgs Konsthall, frilansande curator och skribent

Ann Ighe

redaktör Ord&Bild och FD i ekonomisk historia

Stefan Jonsson

professor på REMESO och kulturskribent

Patricia Lorenzoni

redaktör Ord&Bild

Mikael Löfgren

kulturskribent

Nils Olsson

samverkansansvarig och redaktör, Inst. för litteratur, idéhistoria och religion.

Johanna Palmström

chefredaktör Bang

America Vera-Zavala

dramatiker och aktivist

Carl Åkerlund

frilansskribent

ANNONS