Giftigt. Så kallade högfluorerade farliga ämnen finns i en lång rad produkter och lagras i våra kroppar men också i vår miljö, skriver debattörerna.
Giftigt. Så kallade högfluorerade farliga ämnen finns i en lång rad produkter och lagras i våra kroppar men också i vår miljö, skriver debattörerna.

Bekämpa de dolda gifterna i vår vardag

Många av våra vardagsprodukter som pizzakartonger och tandtråd innehåller giftiga ämnen som lätt skulle kunna bytas ut. Det är ett snabbt växande miljöproblem som vi nu måste ta tag i på flera fronter, skriver Anna Linusson och Anders Finnson, Svenskt vatten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Dagligen stoppar svenska folket i sig miljögifter som är oerhört svåra att bryta ned – miljögifter som lagras i människor och i naturen.

Det positiva är att dessa miljögifter redan i dag kan bytas ut. Det finns andra lika bra produkter. Men hittills har många i detaljhandeln reagerat alltför långsamt. Ämnet är så kallade högfluorerade farliga ämnen, förkortat PFAS. De kan finnas i pizzakartonger, bakpapper, tandtråd, bilvax, spolglans i diskmaskiner, impregnering till kläder och skor och i en rad andra produkter. I en studie som Svenskt Vatten nyligen publicerade visade det sig att människor dagligen får i sig dessa svårnedbrytbara miljögifter utan att ha en aning om det.

ANNONS

Eftersom PFAS aldrig bryts ned i naturen lagras de i våra kroppar, men också i vår miljö. Ämnena når förr eller senare vattenmiljön när de används, kastas eller tvättas och förra året upptäcktes PFAS i några kommunala dricksvattentäkter. Flera av dessa PFAS är giftiga, de påverkar inte bara kroppens hormonsystem och förmågan att få barn utan kan också orsaka cancer. För varje dag som går lagras allt mer i naturen. PFAS är vår tids mest svårnedbrytbara och därmed besvärligaste miljögifter trots att det finns andra ämnen att ersätta dem med i konsumentprodukter. Uppskattningsvis finns fler än 3 000 kommersiella högfluorerade ämnen i omlopp. Anledningen till att de är så vanliga är att de är både vattenavvisande och skyddar mot smuts och fett.

Handeln har ett ansvar

Svenskt Vattens förhoppning är att handeln tar uppgifterna på allvar och snabbt inleder utfasningen av PFAS. Förebilder finns, H&M är redan klara och Adidas ska ha gjort det i 99 procent av sina produkter före 2018. Vår strävan är att alla butiker ska vara fluorfria senast 2018.

Konsumenterna bör uppmärksammas på detta snabbt växande miljöproblem, även om det är handeln som måste fasa ut produkterna. Den som handlar en produkt märkt med Svanen eller Bra Miljöval vet att det inte finns PFAS i den varan. Men det räcker inte.

ANNONS

Detaljhandeln bör kunna ge en sådan service att det helt enkelt inte finns några PFAS att välja på. Det, tillsammans med regeringens arbete för gruppförbud av PFAS inom EU, kan i framtiden hindra att vi använder produkter i vardagen som innehåller dessa ämnen som är skadliga för människor och miljö. Bara så kan vi närma oss målet om friskt vatten och rena sjöar och hav i framtiden.

Anna Linusson

vd Svenskt Vatten

Anders Finnson

miljöexpert Svenskt Vatten

Fotnot: Fluorider som används i tandkräm och munvårdsprodukter tillhör inte denna grupp organiska fluorider och är därför inte miljöfarliga.

ANNONS