Maria Hölerman, liberal debattör
Maria Hölerman, liberal debattör

Bara solen värmer struntar vi i homohatet

När det gäller länder med bättre väder, lyx och shopping läggs ideal och tankar om homosexuellas rättigheter lätt åt sidan av såväl resebolag, journalister som turister, skriver Maria Hölerman.

ANNONS
|

    <strong>Maria Hölerman,</strong>liberal debattör
Maria Hölerman,liberal debattör

Ryssland och Tjetjeniens vidriga homohat och lagstiftning fördöms med all rätt i den svenska debatten när vi pratar om rättigheter för homosexuella.

Men när det gäller länder med bättre väder, lyx och shopping läggs ideal och tankar om homosexuellas rättigheter lätt åt sidan av såväl resebolag, journalister som turister.

Vad det är som gör att turister resonerar annorlunda när det handlar om att betala för att resa till ett land där lagen tillåter att homosexuella interneras, deporteras och riskerar dödsstraff är svårt att förstå. Tonläget sänks och det finns en beredvillighet att bortse från exempelvis Förenade arabemiraten och Egyptens lagar som hårt straffar såväl turistande som landets egna homosexuella.

ANNONS

Riskerar dödsstraff

I ett resereportage från tidningen QX från 2010 om Dubai går att läsa:

”Men om du känner att du inte behöver vifta med gayflaggan på semestern, och är bekväm med att inte hålla din pojkvän i handen så har Dubai mycket att erbjuda. Vackra beacher, fantastiska restauranger i miljöer man inte trodde fanns och billig shopping. Det är som en mix av ett moget Miami och charterfritt Kanarieöarna. Men med sol- och värmegaranti!”

I Förenade arabemiraten med populära resmålet Dubai är dödsstraff föreskrivet i lag men verkställs inte alltid. Ibland kan det räcka med fängelse eller deportering.

I just Dubai har en 27-årig brittisk turist, Jamie Harron, suttit häktad sedan i somras för brottet att ha vidrört en annan man. Han riskerar tre års fängelse för ”oanständighet i offentligheten”.

För ett par veckor sedan greps över 50 personer i Kairo, Egypten, för att under en konsert ha dansat och höjt en regnbågsflagga. Flera av de gripna som genom handlingen ”uppmanat till omoraliska handlingar” har genom snabbrättegångar dömts till sex års fängelse.

Inte heller de resebolag som väljer att sponsra Pridearrangemang och annonserar i tidningar riktade till HBT-samhället har några som helst problem med att samtidigt sälja resor till länder där hatet mot homosexuella är införlivat i lagen. Utöver ovan nämnda marknadsförs Indonesien med Aceh-provinsen som piskar homosexuella offentligt och Karibiens Barbados som dömer homosexuella till livstids fängelse.

ANNONS

Fint väder går före

Men det är ju så fint väder så vi bojkottar inte. Vi flyger dit obekymrat, utan att problematisera att vi i en vecka eller två helt bortser från de rättigheter vi bryr oss om under resten av året. Och vi hinner ju vifta med regnbågsflaggan och stå upp för homosexuellas rättigheter i parader skyddade av svensk polis, lagstiftning och offentlighet när vi kommer hem igen.

Det har gått fyra år sedan många i Europa, Sverige och till och med i USA ilsknade till på pastatillverkaren Barilla och uppmanade till bojkott.

Anledningen var att företagets vd uttalat att han aldrig skulle låta ett homosexuellt par göra reklam för företaget ”eftersom vi gillar den traditionella familjen” och att homosexuella kunde välja en annan pastasort om de inte gillade detta. Så, pastan bojkottades. Många köper fortfarande inte Barilla trots en obligatorisk pudel från företagets italienske vd.

En särskild hatskatt

När vi betalar resan klimatkompenserar vi för utsläppen av flygbränsle. Vi tänker på miljön. För att visa att Sverige står upp för att homosexuellas rättigheter borde den nu diskuterade klimatkompenserande flygskatten kompletteras med en uttalad hatskatt. Är svenska turister redo att betala för den homofientliga hettan i Dubai? Vad är en rimlig tilläggsavgift för att köpa semester till ovan nämnda resmål?

ANNONS

Gillar ni inte hatet kan ni ju resa någon annanstans. Så svarade Barilla angående pastan. Det är ingen vild gissning att det också skulle bli svaret om resebolagen, ländernas regeringar eller kanske till och med den svenska regeringen tillfrågades.

Vi hycklar och väljer en annan pasta men blundar när vi åker charter till homohatets Dubai.

Maria Hölerman

liberal debattör

ANNONS