Oliver Mohseni, grundare Froda och Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna.
Oliver Mohseni, grundare Froda och Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna.

Bankerna gillar bolån mer än växande företag

I slutet av 90-talet lånade bankerna ut dubbelt så mycket pengar till företag som till hushåll. I dag är det på väg att bli tvärt om, enligt statistik från SCB. Resultat: små och medelstora företag som bidrar med mest skatteintäkter och arbetstillfällen riskerar att inte finna finansiering, skriver Froda och Företagarna.

ANNONS
|

I en värld med låga räntor och stigande bostadspriser är det mer attraktivt att låna till en bostadsrättsägare i innerstan än en restaurangägare som vill expandera. Resultatet är förödande. Framtidens skatteintäkter och arbetstillfällen skapas inte av bolån. De skapas när företag kan växa. Sverige måste bygga sig ur stela banklösningar och skapa en finansmarknad som främjar tillväxt snarare än köksrenoveringar.

Ett stort bidrag till bankernas vinster är höga marginaler och god tillväxt på bolån. Men det är inte bara lönsamheten som gör bolånen attraktiva för banken. Bankens traditionella kreditbedömning gör det lätt att uppskatta risken i en bostad och en privatperson, men svårare att bedöma livskraften hos ett mindre företag. En analog och dyr bedömningsprocess gör det dessutom mer förmånligt att låna ut fyra miljoner kronor till en villaägare, än 200 000 kronor till en småföretagare.

ANNONS

Ställer orimliga krav

Samtidigt kämpar små och medelstora företag i en miljö där bankerna tenderar att ställa orimliga krav för att låna ut pengar. Företagarnas finansieringsrapport 2017 avslöjar att drygt hälften av svenska småföretag upplever att det är väldigt svårt att finansiera företagets investeringar. Av de som har lån, eller har sökt lån, tycker var tredje företagare att banken inte gör en rimlig bedömning av kreditrisken och verksamheten. Hela 39 procent anser att bankens krav på pant och säkerhet är orimliga. Många företagare uttrycker också frustration över bemötandet och ointresset från banken, de upplever att bankfinansiering är fortsatt dyrt och svårt, trots det unika ränteläget med Riksbankens minusränta.

I Sverige har småföretagen svarat för 4 av 5 nya jobb sedan 1990. En politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste därför inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. Det är också från företag med färre än 50 anställda som den största andelen av skatteintäkterna kommer.

Ska smörja hela ekonomin

Precis som väg- och kraftnätet har bankerna en strukturell roll i samhället. Det finansiella systemet ska smörja hela ekonomin, inte bara bostadsmarknaden. Om detta inte uppfylls borde lagstiftarna medverka till att andra komplement släpps fram. I Storbritannien har lagstiftarna uppmärksammat problemet och agerat. I november 2016 lanserades ”Bank referral scheme” som innebär att banken som inte kan hjälpa småföretagare med finansiering måste hänvisa kunden till alternativa finansiärer. Det här är ett sätt att smörja ekonomin där det ger tillväxt.

ANNONS

I Sverige fokuserar lagstiftarna istället på regulatoriska krav på det finansiella systemet. Därmed görs mycket lite för att anpassa och utveckla tjänster som hjälper svenska företag att växa. Politikerna glömmer att vi behöver ett finanssystem som hjälper företag som skapar arbetstillfällen att växa. När en allt större andel av utlåningen går till bostäder och allt mindre till företag hamnar inte investeringskapitalet där det gör mest nytta för Sverige. Det är hög tid att fokusera mindre på regleringar och mer på åtgärder som skapar ett dynamiskt, växande näringsliv.

Bara då skapas tillväxt

Tillväxt skapas när småföretagare kan expandera, när frisören kan investera i en större salong, butiksägaren satsar på nytt sortiment eller snickaren vågar anställa mer personal. Här finns drivkraft, kreativitet och arbetsförmåga som för Sverige framåt. Varje utebliven expansionsmöjlighet betyder färre nya jobb och lägre skatteintäkter. Framtidens arbetstillfällen skapas när framgångsrika företagare vågar ta risker, anställer och expanderar.

Oliver Mohseni

grundare Froda

Daniel Wiberg

chefsekonom Företagarna

ANNONS