Asylsökandes brist på ID-handlingar allvarligt

ANNONS
|

Programmet ”Kaliber” i Sveriges radio P 1 speglade nyligen hur polisen i dag har rekordmånga utvisningsärenden på sitt bord, nästan 18 000. I programmet visades det på enorma problem med att verkställa utvisningar. Programmet visade på fel och brister, framförallt hos Migrationsverket, som gjorde det svårt och ibland omöjligt att utvisa den som enligt lag inte får vara kvar i Sverige.

Kalibers program har fått politiska reaktioner genom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som kommit med krav om att man bara ska kunna göra ett begränsat antal försök att verkställa en utvisning. Vänsterpartiet har i detta sammanhang påpekat att de kräver amnesti för dem som inte kunnat utvisas.

ANNONS

Problemet med att det inte går att verkställa utvisningar är viktigt och bör belysas ur alla synvinklar. Tyvärr gjordes detta inte av ”Kaliber”, eftersom man inte skildrade det faktum att majoriteten av de asylsökande saknar ID- och resehandlingar då de söker asyl i Sverige.

Nio av tio saknar handlingar

Det finns sedan åratal uppgifter om att mer än nio av tio asylsökande saknar sådana handlingar. Detta påverkar såväl asylprocessen som rättssäkerheten för de inblandande. Det är också allmänt känt att människosmugglare uppmanar sina offer att göra sig av med handlingar som kan styrka deras identitet och ursprung för att öka chansen för uppehållstillstånd.

Att massor med människor kommer in i Sverige utan att styrka sin identitet är anmärkningsvärt och borde inte existera. Det bör vara av avgörande betydelse för vårt land att vi med säkerhet vet vem som kommer in i vårt land och varifrån personen kommer.

En av konsekvenserna med att så inte är fallet är att det för närvarande finns några tiotal grova brottslingar som går lösa i det svenska samhället, fast de dömts till utvisning. Att mördare och grova narkotikabrottslingar inte kunnat utvisas eftersom deras identitet eller medborgarskap inte går att fastställa är allvarligt, inte minst då den dömde kan ljuga eller vägra medverka för att slippa utvisas. Varför görs inget för att stoppa detta?

ANNONS

Tomasz Striner

jurist, Malmö

ANNONS