100 vattenposter löser inte Göteborgs problem

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Medan göteborgarna med rätta bekymrar sig över allvarliga och besvärande samhällsproblem såsom den eskalerande brottsligheten, den allt mer skriande bostadsbristen och de otillräckliga skolresultaten, ägnar sig rödgröna politiker åt att fokusera på sina möjligen självupplevda bekymmer. I Kretslopp- och vattennämnden har de rödgröna ledamöterna beslutat att under 2017 uppföra hela 100 offentliga vattenposter med syftet ”att skapa bättre förutsättningar för att exempelvis fylla sin vattenflaska”. Det är produkten av en skrivbordspolitik utan markkontakt. De rödgröna utvecklar lösningar för problem som i alla fall ingen annan ser och än mindre påverkas av.

Skapar i stället problem

Men med sin högt uppskruvade ambition för ökningen av antalet vattenposter lyckas de i stället skapa problem. Och dessa är dessvärre på riktigt. Förvaltningschefen var nödgad att i nämndens protokoll anteckna att utbyggnaden svårligen låter sig göras under 2017 och att det bör klaras ut hur många offentliga poster som det kan anses vara nödvändigt för taxekollektivet att betala för. Att en chef ser sig tvingad att göra en sådan markering är ovanligt och extraordinärt.

ANNONS

Det är naturligtvis osannolikt att det finns faktisk efterfrågan och underlag för så många vattenposter. Eftersom förvaltningen ej gavs möjlighet att i förväg beräkna kostnaderna är det inte heller säkert att investeringen verkligen ryms i nämndens budget. Och om den skulle göra det så sker det på bekostnad av att andra, mer angelägna projekt får ställas åt sidan eller stryka på foten. Göteborgarna riskerar därmed att få ett hundratal vattenposter till priset av minskat underhåll och uppskjuten förnyelse av det vatten- och avloppsnät som är grundläggande väsentligt för vår dagliga vattentillförsel.

Ingen vet kostnaden

Vilka kostnaderna för den rödgröna vattenpostfantasin blir och hur de ska fördelas står skrivet i stjärnorna. Pålagan på göteborgarna i form av höjda avgifter och/eller höjd skatt var uppenbarligen inget som vänsterpolitikerna reflekterade över när de vid sina skrivbord utformade sin vattenflaskepolitik.

Förvaltningen föreslår nu nämnden att i stället bygga 20 poster under 2017 och skjuta de resterande 80 på framtiden. Vi uppmanar de rödgröna att helt ge upp sin befängda idé. Politiken ska fokusera på de faktiska och allvarliga samhällsproblemen. Var och hur man fyller sin vattenflaska är inte ett sådant.

Jonas Ransgård (M,

oppositionsråd Göteborg

Claes Johansson (M)

ANNONS

2.e vice ordförande, kretslopp- och vattennämnden

ANNONS