Öppna gränser naivt och orealistiskt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Uppehållstillstånd, 14 -18/5

Frans Sporséns (C) replik är både problematisk och på många sätt ett hinder för en god debatt. Genom att klistra en SD-etikett på Moderaterna, enbart för att vi tar upp en aktuell fråga där det i dag råder total beröringsskräck, visar tyvärr att det är fortsatt svårt att bedriva en seriös debatt inom integrations- och migrationspolitiken.

För att möta det förändrade omvärldsläget behöver Moderaterna och Alliansen ompröva sin migrations- och integrationspolitik, något som nu också sker. Det är så som vi möter framtiden tillsammans och tar tag i de verkligt svåra frågorna, så att fler människor kan etablera sig på arbets- och bostadsmarknaden i Sverige.

ANNONS

Att Sporsén kritiserar vårt förslag om tillfälliga uppehållstillstånd och samtidigt förespråka fri invandring är just vad vår debattartikel lyfter som problematiskt.

Nattväktarstat

Vi menar att i en föränderlig värld bör vi kunna ompröva vår politik och ta ansvar för en fungerande integrations- och migrationspolitik. Om Sveriges sociala välfärdssystem skall fungera och erbjuda en god integrering i det svenska samhället, behöver vi restriktioner på hur många som kan komma till Sverige. Frans Sporsén kommer inte med några konkreta förslag eller åtgärder för att klara de stora flyktingströmmarna över Europa till Sverige. Att enbart tro att öppna gränser löser problemen, är ett naivt sätt att se på invandringen till Sverige.

Synsättet som Centerns ungdomsförbund förespråkar är ett synsätt som förutsätter att vår nuvarande välfärdssektor helt försvinner för att ersättas av en nattväktarstat. Detta synsätt är inte realistiskt och förlamar en seriös debatt.

Reglering nödvändig

Vi håller med om att bostadsbyggandet måste ta fart och att vår svenska arbetsmarknad måste genomgå stora förändringar för att möta utanförskapet och klara av den öppenhet som vi vill att Sverige skall kunna klara av.

I dag har Sverige en reglerad invandring, något som är nödvändigt och som vi måste fortsätta med. Tillfälliga uppehållstillstånd är inget sällsynt för Sverige utan skall fungera som ett incitament att så snart som möjligt lära sig språket, komma in i utbildning eller ut på arbetsmarknaden. Vi är, precis som Moderaternas förslag säger, tydliga att värna om asylrätten och att efter vår förmåga hjälpa de människor som är i behov av skydd.

ANNONS

Pontus Båth (M)

distriktsordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson (M)

förste vice distriktsordförande MUF Göteborg

ANNONS