De vill ha en plan för hur flyktingboenden ska tas fram

Kommunledningen vill vara bättre förberedda nästa gång.

ANNONS
|

– Vi valde mellan en halv- och en heldålig process, säger kommunalrådetUlf Kamne där han står i grönskan i Fiskebäck

Hanstårpå en av de tolv platser därkommunen i januari föreslog att det skulle byggas temporära flyktingbostäder, för att kunna ta emot de 1000 nyanlända Göteborg tilldelats.

– Vi stod inför en svår uppgiftoch tidspressen tvingade osstill tunnelseende, säger han och beskriver hur Fastighetskontoret på kort tidtog fram ett antal förslag på platser.

– Man tog fram tomter som den här. Vi äger den, den är hyfsat plan och det går att anlägga en väg fram till platsen, allt verkadehelt görligt.

ANNONS

Men helt görligt var det inte. Bara sex av de tolv föreslagnaplatserna är fortsatt aktuella och längs vägen har det varit en hel del upprördhet och inte minst oro, som Kamne önskar att man hade kunnat undvika. Han säger att processen dessutom skapat konflikter, sått split mellan grannar och påverkat allmänhetens förtroende för politiker negativt – något han också vill undvika.

–Nu vill vi ha en handlingsplan för att vara med förberedda inför liknande situationer, säger Ulf Kamne, som ser attframtiden kommer att bjuda på en mängd scenarior av krig, klimateffekter eller terrordåd där Sverige kan behöva ta emot stora mängderflyende människor.

I budgeten föreslår de rödgrönarosa att fastighetskontoret ska ta fram en sådan plan, som ska vara färdigunder 2017. Det handlar om organisationsfrågor men också hur man i framtiden ska peka ut olika platser och hur planer för hur skolorna med sina lokaler ska kunna hantera en plötsligstor tillströmning.

Ulf Kamne vill inte föregripa fastighetskontorets arbete mentror att en del av svaret ligger i att låta processen ta tid.Han säger att det är viktigt att inte underskatta människors oro och att det måste finnas tid för att se alla sakskäl.

– Jag tror att vi ska titta på många platser utan att det blir så skarpt läge med en gång.

ANNONS

En idé är att ta fram så kallade reservat för temporära bostäder, på samma sätt som det i dag finns reservat för exempelvis spårväg – reserverat för eventuella framtida behov.

När det gäller de tolv platser som föreslogs i januariär det nu sex som ska gå vidare till bygglovsansökan.

Samtidigt håller förvaltningen på att ta fram platser som ska ersätta desex nedlagda förslagen. Tolv platser var taget i överkant, men eftersomantalet bostäder på varje plats blivit något färre, kommer man behöva ersätta samtliga nedlagda.

Fakta: De tolv föreslagna platserna

I januari föreslogs tolv platser för temporära flyktingbostäder, så här är läget nu.

Lades nedi början av mars:Fiskebäck, Tuve, Skintebo småbåtshamn, Amundöns parkering och Hinsholmskilen

Lades ned i mitten av maj: Ånäsfältet

Gårvidaretillbygglovsansökan:Askimsviken,Björkekärrsplan,Fridkullagatan,Kärralundsvallen,Lilla Glasmästaregatan,Väster om Lemmingvallen

ANNONS