Därför pratade Löfven om betodling på ett äldreboende

Socialdemokraterna vill inget hellre än att få valrörelsen att handla om välfärden. Men det var nog inte bara därför statsminister Stefan Löfven åkte till ett äldreboende i Roma för att servera ett pensionsutspel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är lätt att konstatera att väldigt lite gått Stefan Löfvens väg under valrörelsen hittills. Diskussionen har mest handlat om migration och lag och ordning. Och det är inget Socialdemokraterna vinner på. Även om siffrorna inte är så katastrofala som i Göteborg talar egentligen allt för att partiet kommer att göra sitt sämsta riksdagsval sedan 1911.

Ja, man måste faktiskt gå så långt tillbaka i tiden för att hitta ett S-val på under 30 procent.

Därför handlar det nu om att rädda det som räddas kan och hämta hem så mycket som möjligt fram till valet.

Varnar för sänkta skatter

Att Stefan Löfven identifierat välfärden som det område som ska locka tillbaka väljare har varit svårt att missa.

ANNONS

Hur många gånger har han inte under de senaste veckorna med darrande stämma varnat för de "skattesänkningar för de rika" som han menar att alliansen vill genomföra om de får bilda regering? Hur många gånger har han inte försökt ge höstens val etiketten "en folkomröstning om välfärden"?

Om det ger önskad effekt återstår att se, men under torsdagen fick vi i alla fall ett exempel på vad det här betyder i konkret politik.

Socialdemokraterna hade lockat ett stort mediefölje till Roma, ett par mil öster om Visby, där statsministern och finansminister Magdalena Andersson kallade till en pressträff på byns äldreboende.

Väljer väljarna före mingel

Det fanns förstås politisk taktik även bakom valet att förlägga utspelet till den gotländska landsbygden. Stefan Löfven, som ju valde bort Almedalen helt förra året, inledde med att berätta att han ägnat de senaste dagarna med att resa runt i Sverige – "inget slår att resa runt och träffa de hjältar som byggt och bygger vårt land" – och avslutade med att sätta sig ned med personal och boende på hemmet. Istället för att rusa direkt till en utfrågning i radio eller TV som de andra partiledarna gjort.

Det handlar om att skicka ut signaler och visa vad man tycker är viktigast. Att gå in i den ofta ifrågasatta Almedalsbubblan med full kraft? Eller att sätta sig ned och prata om betodlingen i Roma med en åldring?

ANNONS

Gamla och nya förslag

Mellan allt detta fick vi veta att Socialdemokraterna går till val på en rad förbättringar i pensionssystemet. Ett par av punkterna var kända sedan innan, som att man vill de pensionärer som har de allra tuffast 600 kronor mer i månaden.

En punkt var helt ny och mer omfattande. Inför det att pensionssystemet infördes i mitten av 1990-talet var ambitionen att alla skulle få minst 70 procent av sin slutlön i pension. Så har det aldrig blivit, men genom att höja den del som arbetsgivarna betalar in vill Socialdemokraterna nu nå dit.

Kostnader på 15 miljarder

Det skulle innebära ökade kostnader för arbetsgivarna på omkring 15 miljarder kronor, och vilka konsekvenser det skulle få vet man inte. Det återstår också en hel del för att förslaget ska bli verklighet. Förhandlingar i pensionsgruppen kommer att krävas och var de slutar är svårt att säga.

Och under alla omständigheter kommer det att ta tid. Finansministern svarade först svävande att det är personer som kommer att gå i pension om några år som kommer att få nytta av förändringen. Först efter ytterligare ett par frågor kom det klarare besked: det är de som i dag är 20-30 år som kommer att få 70 procent av sin slutlön i pension. Om allt faller på plats som tänkt.

ANNONS
ANNONS