Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Centerpartiet vinner mark

  ANALYS: Hårdare tag och "svenska värderingar" har dominerat politiken under sommaren. Men det parti som tydligt går framåt i höstens första Sifo/GP profilerar sig på helt andra saker.

  I höstens första Sifo-mätning finns en vinnare, Centerpartiet har gått upp och ligger nu på åtta procent. Sedan Annie Lööf tillträdde som partiledare för fem år sedan är det andra gången som partiet mäts in på åtta procent. Efter en skakig start har hon vuxit in i sin roll och är nu en av de mest erfarna partiledarna. Sedan valet då C fick 6,1 procent, har partiet haft en långsam men säker uppgång. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Centern har, till skillnad från sina små allianssyskon, också lyckats att profilera sin politik. Den handlar om näringslivsfrågor och miljö, Alliansens gröna röst gäller fortfarande. När i stort alla andra partier har tagit flera steg i restriktiv riktning i migrationspolitiken har C hållit fast vid sin öppnare linje, även om man skrivit på den blocköverskridande migrationsuppgörelsen.

  Under sommaren har det tagits ett riksdagsbeslut om en betydligt hårdare migrationspolitik och nu testar Socialdemokraterna, genom civilminister Ardalan Shekarabi, vattnet för ett tiggeriförbud. Även i Stefan Löfvens Almedalstal handlade det mycket om hårdare tag. Partiet har under det senaste året rört sig åt ett mer konservativt håll i värderingsfrågor. Det vore en överdrift att säga att väljarna jublar, men de flyr inte heller. Med 27,1 procent ligger S kvar på en nivå partiet har haft efter skräckmätningen i januari i år då S fick sin lägsta siffra någonsin i en Sifomätning, 23,2.

  Den politiska debatten under sommaren har handlat mycket om så kallade svenska värderingar. Ingen har hittills på något övertygande sätt lyckats att definiera vilka dessa är, men Anna Kinberg Batra vill gärna förknippa sitt parti med dessa värderingar. Moderaterna, har liksom S, gått högerut. Det har för övrigt även väljarna, enligt Sifo-siffror som presenterades i Almedalen.

  Inte heller M får så mycket utdelning i opinionen för sin förflyttning. Både M och S ligger runt 26-27 procent. Men då ska man komma ihåg att S hade 31 procent i valet 2014 och M 23,3. Det borde alltså vara lite roligare att vara Anna Kinberg Batra än Stefan Löfven. Å andra sidan brukar regeringspartier sjunka efter valet.

  Det vi i alla fall kan konstatera är att det är två år till nästa val och att inget av de stora partierna tycks vara i närheten av att kunna få ihop en majoritet. Sedan förra valet finns Sverigedemokraterna som en tredje kraft i svensk politik. Efter valet 2014 gick partiet framåt, har sedan planat ut och nu börjat sjunka. I dagens mätning får SD 15,6 procent.

  En huvudfåra inom den statsvetenskapliga forskningen har hävdat att om en fråga diskuteras mycket gynnar detta det parti som väljarna identifierar med frågan. När det gäller migration och tiggeri är dessa förknippade med SD, men att frågorna har diskuterats mer än någonsin det senaste året tycks inte ha gynnat partiet. Det verkar alltså finnas mer att sätta tänderna i för statsvetarna.

  Regeringsfrågan är ett annat område för både debattörer och forskare. Leif Lewin, professor i Uppsala, menade i en debattartikel i DN för någon vecka sedan att en mittenregering borde finnas med i diskussionerna. Han såg då Centern och Liberalerna regera ihop med hjälp av hoppande majoriteter. Det är kanske mer av ett tankeexperiment än ett troligt resultat, men åtminstone Centern borde känna sig stärkta.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.