Budgetdebatt: Mycket LOV innan det blir lov

Analys: Är Göteborg på randen till kollaps eller blomstrande och i goda händer? Det beror på vem man lyssnar på i fullmäktiges budgetdebatt. Debatten blottar ideologiska skillnader.

ANNONS
|

Under debatten om nästa års budget är det ofta man undrar om politikerna bor i samma stad. När de rödgrönrosa företrädarna beskriver Göteborg är det mesta bra, framför allt ekonomin och tillväxten. En del kan bli bättre och där har de framåtsyftande politiska förslag. När Alliansen beskriver samma stad är det hårda ordalag, en ekonomi i "fritt fall", fallande resultat i de flesta verksamheter och ett näringsliv som är mycket missnöjt.

Till slut utbrister det nyvalda kommunalrådet Tord Karlsson (S) "Det måste vara jobbigt att vara alliansföreträdare och se hur bra det går för Göteborg. Det går bra för Göteborg. Det går jättebra. Var glada".

ANNONS

Som i många frågor har båda sidor lite rätt. Tillväxten är hög i Göteborg och arbetslösheten sjunker raskt. Samtidigt ligger Göteborg långt ner när näringslivet ska ranka hur nöjda de är med bemötande från politiker och tjänstemän.

Bitvis är budgetdebatten ett eko av partiledardebatten i riksdagen häromdagen. Helene Odenjung (L) hävdar att det rödgrönrosa styret har "slagit sönder spargrisen och nallar av pengarna" och att Ann-Sofie Hermansson har "tappat kontrollen över kostnaderna och tömmer ladorna".

Hur det står till i ekonomin är en av de stora stridsfrågorna under debatten. Jonas Ransgård (M) menar att den nuvarande rödgrönrosa politiken på sikt kommer att resultera i höjningar av kommunalskatten. Ann-Sofie Hermansson (S) erkänner i viss mån att det finns problem framöver och att de behöver se över kostnadsutvecklingen. Men i dagsläget vill hon se mer optimism bland politikerna. "Vi har något riktigt positivt på gång" hävdar hon.

En annan fråga där man är väldigt osams är LOV, alltså Lagen om valfrihetssystem. Det handlar om att konkurrensutsätta hemtjänsten och där finns ett fullmäktigebeslut om att införa LOV i Göteborg. Det vill den styrande minoriteten i sin budget riva upp. Att de rödgrönrosa har skrivit in detta i sin budget har väckt ont blod i oppositionen. Daniel Bernmar (V) är uppe gång på gång och försvarar skrivningen som han hävdar är "politik" och de rödgrönrosas rätt att ha med. Samtidigt undrar han varför Alliansen har med skrivningar om andra saker som redan har röstats ned i fullmäktige.

ANNONS

LOV är ideologiskt laddad, inte minst för V som vill införa ett förbud mot vinster i välfärden. Gång på gång försöker allianspolitikerna att skjuta in kilar i den rödgrönrosa koalitionen genom att undra varför S har lämnat över frågan om äldreomsorg till V. Och det går att ana att det finns olika uppfattningar inom det styrande blocket. Ann-Sofie Hermansson ligger lågt och Tord Karlsson vill diskutera hur LOV ska införas "om det nu beslutas".

Ytterligare en fråga som ställer organisationsformerna i fokus är skolan. Där pågår en utredning som ska vara klar mot slutet av året, men frågan poppar hela tiden upp i debatten. Alliansen och övriga oppositionspartier ser en central skolnämnd som ett av svaren på de fallande skolresultaten. De rödgrönrosa politikerna varnar för en övertro på vad en organisationsförändring kan åstadkomma. Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att oppositionen förlitar sig på en "quick fix" för skolan, men att problemen som finns är komplexa.

Även här tycks dock S, och kanske MP, vara på väg att acceptera att det finns en majoritet i fullmäktige för en central nämnd. Karin Pleijel talar om en "omorganisation, men med förnuft."

Fakta: Budget förGöteborg

  1. Budgeten omfattar utgifter på cirka 30 miljarder kronor.
  2. Det mesta, omkring 80 procent, går till förskola, skola, äldreomsorg, funktionshinder och individ- och familjeomsorg som fördelas av stadsdelsnämnderna.
  3. En majoritet av M, L, KD, SD och VV beslutar att lyfta ur den rödgrönrosas skrivningen om att avsluta införandet av LOV ur budgetförslaget. Förutom denna skrivning blir det den rödgrönrosa budgeten som kommer att gälla nästa år.
ANNONS