Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/4

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Brand i flerfamiljshus – boende evakuerades

  En brand bröt på måndagen ut i ett flerfamiljshus i Kviberg. Flera vittnen såg en man med en kniv på en balkong i en lägenhet med kraftig rökutveckling. Mannen är nu gripen, misstänkt för grov mordbrand.

  Räddningstjänsten evakuerade personer från byggnaden med stegbil, men hur många personer det rörde sig om var inledningsvis oklart. Senare på eftermiddagen konstaterade räddningstjänsten att det är på femte våningen som branden brutit ut, och att personer fyra våningar över lägenheten skulle evakueras.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Just nu rör det sig om en lägenhet på femte våningen, sa Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten, initialt.

  "Någon knackade på dörren"

  Ett hundratal boende har samlats på parkeringen utanför lägenhetshuset. Mirja Lappalainen bor ett par fönster bort från rökutveckligen.

  – Det är fullt med brandbilar och ambulanser här. Det ryker något förskräckligt men jag ser inga lågor. Nu verkar rökdykare vara på väg in, berättade hon.

  – Jag var inne i min lägenhet då jag hörde att någon knackade på dörren. Men när jag kollade så var det ingen där. När jag gick ut på balkongen så var det folk där ute som sa att jag måste gå in för att det brinner på andra våningen, sa Sarmad Rabban, som också bor i lägenhetshuset.

  "Ett knivliknande föremål"

  Enligt flera vittnen på plats ska en man på balkongen utanför lägenheten setts hålla i en kniv, en uppgift som polisen kan bekräfta.

  – Vi är på plats och försöker säkra personen, han ska hålla i ett knivliknande föremål sa polisens presstalesperson Peter Adlersson i ett inledande skede.

  Senare på eftermiddagen hade fler räddningsenheter anlänt till platsen och räddningstjänsten meddelade att de har branden under kontroll.

  – Vi är inne i lägenheter och har bra med resurser på plats, så det ska inte finnas någon spridningsrisk, men vi beräknar att vara på plats i en dryg timme till, sa Christer Dyrfelt.

  Vid 15.15 bekräftade polisen också att mannen i lägenheten var säkrad.

  – Vi hade insatsstyrkan på plats som kunde gå upp och ta hand om mannen, sa Peter Adlersson.

  Misstänkt till sjukhus

  Mannen är nu gripen, misstänkt för grov mordbrand.

  I samband med händelsen ska mannen ha tillfogad sig själv mindre skador.

  – Han är förd till sjukhus med ambulans. Vi är på plats för att bevaka situationen, sa Peter Adlersson, som också berättade att lägenheten nu kommer spärras av för teknisk undersökning.

  Polisen vet ännu inte om ytterligare personer är boende i lägenheten. Ingen ska dock ha varit där tillsammans med den misstänkte när elden bröt ut.

  Lägenheter såväl under som över branden evakuerades i ett inledande skede. Dessa boende ska alla ha kunnat återvända till sina lägenheter under eftermiddagen.

  – Enligt uppgifter från platsen ska de alla kunna återgå, sa Bo Andersson vid räddningstjänsten, som vid 17-tiden också bekräftade att de är klara med släckningsarbetet och har lämnat området.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.