Kris också i stora grisbesättningar

ANNONS
|

Krisen inom grisbranschen har nu också spridit sig till de större besättningarna. Från årsskiftet fram till och med den 18 augusti har 172 av 1 272 besättningar försvunnit.

Siffrorna gäller de besättningar som är anslutna till Svenska Djurhälsovården, dit 90 procent av alla svenska grisar är knutna.

Samma period förra året försvann 94 besättningar. Lantbrukstidningen ATL drar slutsatsen att nu även grisfarmare med stora besättningar drar ner.

Importerat fläskkött är billigare än det svenska. Det har flera orsaker, men den främsta är att kraven på hur djuren ska skötas och hur de ska leva är högre här än i övriga Europa.

Att antalet grisar i Sverige minskat dramatiskt i år beror till stor del på den tyska dioxinskandalen i slutet av förra året. En del tyska grisar fick masslaktas sedan de fått i sig dioxin med fodret. Det innebar att många länder bojkottade tyskt fläsk, men inte Sverige. Tyskarna dumpade priset och importen till Sverige ökade. Det blev dödsstöten för många svenska grisbönder.

ANNONS