Björn Goop vann Oslo Grand Prix

ANNONS
|

Björn Goop har de senaste åren varit dominerande travkusk i Sverige. På söndagen tog han sin största internationella seger då han vann Oslo grand prix med amerikanske Arch Madness.

-Hästen var imponerande och det ska bli kul att köra honom i Elitloppet, sade Goop.

Björn Goop blev uppringd av Arch Madness tränare Trond Smedshammer förra veckan. Den norskamerikanske tränaren från New Jersey frågade om han kunde köra hästen i Oslo grand prix och i Elitloppet. "Självklart", svarade Goop som gjorde ett superjobb i sulkyn.

Arch Madness har under fyra år tillhört en av USA:s bästa hästar. Åttaåringen har världsrekordet på tusenmetersbana med 1.09,0. Tränaren Smedshammer kunde själv inte vara på plats på grund av problem med visum.

ANNONS

Goop körde till ledningen i första sväng, han släppte sedan till hemmahästen Yarrah Boko som i sin tur fick franske favoriten Rapdie Lebel pressande utvändigt. Tempot låg hela tiden kring 1.10,0 och 600 meter kvar kom Arch Madness perfekt ut i rygg på Rapide Lebel. Och inne på upploppet kopplade de greppet och vann rätt så enkelt på 1.11,5, tangerat löpningsrekord.

-Att jämföra en vanligt häst med Arch Madness är som att jämföra en Wolkswagen med en Ferrari. Han gjorde en fantastisk prestation, sade Björn Goop som även kommer att köra i Elitloppet på Solvalla om två veckor.

Svenska kuskar höll sig kalla på Bjerke-banan i Oslo och körde totalt in 2,7 miljoner kronor. Torbjörn Jansson var tvåa med fjolårsvinnaren Lisa America och var mycket nöjd.

-Hon gjorde ett topplopp. Det blev lite för långt fram och när vi dessutom tvingades ut i fjärdespår i sista sväng så kunde hon inte hota Arch Madness, sade Jansson, som ännu inte fått någon inbjudan till Elitloppet. -Hittar man 16 hästar som är bättre än Lisa America så får vi väl accpetera det. . .

Visst kommer Lisa America att få en inbjudan inom kort. Däremot är Torvald Palema, etta 2009 och tvåa 2010, ett stort frågetecken inför Elitloppet. Han slutade sist i söndagens lopp, långt bakom de övriga, och tränaren Åke Svanstedt var bekymrad.

-Jag kände redan efter 500 meter att det inte stod rätt till. Men han hade ingen hög puls efteråt och det är svårt att säga vad som var fel. Vi får kolla upp honom på måndag, sade en besviken Svanstedt till TT.

ANNONS