Många söker hjälp för bett och värme

ANNONS
|

Nära vart tjugonde samtal som kommit in till sjukvårdsrådgivningen i Västra Götalandsregionen under juli har rört olika typer av insektsbett. Jämfört med förra året har 800 fler samtal handlat om bett och stick från humlor, getingar och andra insekter. Det motsvarar en ökning men över 50 procent. När det gäller ormbett syns däremot ingen ökning. Bara två fler samtal har kommit in i juli i år jämfört med samma månad förra året.

- Folk frågar om de behöver söka vård och vad de kan göra själv. Vid insektsbett ger vi oftast egenvårdsråd, det är bara om man blir allmänpåverkad eller om man får en allvarlig allergisk reaktion som vi hänvisar till sjukvården. Den som blivit ormbiten rekommenderar vi däremot alltid att söka sjukvård, säger Christina Isaksson, enhetschef på sjukvårdsrådgivningen 1177.

ANNONS

Värmen under juli har också märkts i statistiken hos sjukvårdsrådgivningen. Antalet samtal om sol- och värmebesvär ökade från 175 förra året till 325 i år.

- Många samtal har handlat om att folk har druckit för lite i värmen, säger Christina Isaksson.

Andra typiska sommarskador är sårskador som skär- och stickskador. Men i sommar har antalet samtal om sårskador varit ungefär tio procent färre än förra året. Även kontakterna gällande brännskador har minskat något i år jämfört med förra året.

FAKTA: Tips i sommartider

Vid höga temperaturer: Duscha svalt, drick mycket (undvik dock alkohol och mycket söta drycker), var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt. Undvik onödig ansträngning.

Stick av bi eller geting: Om gadden sitter kvar försök ta bort den genom att skrapa med en nagel eller till exempel matkniv. Klåda och sveda kan lindras med kylbalsam eller lokalbedövande salva. Vid allergi, stick i mun eller kraftig svullnad – sök vård.

Solskador: Om man bränt sig är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka. Svider huden mycket kan man kyla med vatten, kylbalsam eller hudlotion. Vid soleksem kan man använda hydrokortisonkräm.

Källa: Vårdguiden (TT)

ANNONS