Mark Saliba, 23 och Martin Saliba 22.
Mark Saliba, 23 och Martin Saliba 22.

Båda bröderna döms till livstid

Mark Saliba, 23, och hans yngre bror Martin, 22,  döms båda två – mot sitt nekande – till livstids fängelse för inblandning i trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol.

ANNONS
|

Det var ett av de mest uppmärksammade våldsbrottet under 2015. Tre unga människor – varav en 19-årig kvinna – sköts ihjäl i centrala Uddevalla.

Mark Saliba fälldes som ensam gärningsman i tingsrätten. Hans lillebror och ytterligare en man friades helt.

Nu har Hovrätten i Västra Sverige sagt sitt.

Straffet mot Mark Saliba står fast. Däremot ändrar den högre insatsen det tidigare beslutet på en mycket väsentligt punkt:

Även den yngre brodern, Martin Saliba född 1993, döms alltså för mord. Han anses ha befunnit sig på platsen, Bävedalsvägen, när de åtta skotten avlossades.

Eftersom det inte gått att utreda vem som höll i de två vapnen, och inget av dem återfunnits, så döms de två bröderna som gemensamt ansvariga för dådet.

ANNONS

"Bröderna vidtog flera åtgärder före skjutningarna och sedan åkte mot brottsplatsen tillsammans. Det kan uteslutas att någon av dem ensam genomförde gärningen utan den andres vetskap. Det är alltså styrkt att brottet utfördes tillsammans och i samförstånd", skriver hovrätten i en kommentar.

- Vi är nöjda över att domstolen gått helt och hållet på vår linje, summerar Viktoria Karlsson, en av två åklagare som arbetat med ärendet.

Den yngre broderns advokat Claes Östlund är missnöjd med domen.

- Vi får överväga om det kan bli aktuellt att försöka få igenom ett överklagande i Högsta Domstolen. Jag är helt övertygad om att min huvudman är oskyldig när det gäller de här morden.

Fakta: Trippelmordet

7 mars: Två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna hittas döda vid en gata i Uddevalla. De har blivit ihjälskjutna under natten.

8 mars: Polisen slår till mot en lägenhet i Uddevalla, där en man grips. Strax senare grips hans bror. Båda anhålls som misstänkta för mord, och häktas efter några dagar.

23 mars: En 21-årig man grips, misstänkt för medhjälp till mord.

21 augusti: Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell väcker åtal vid Uddevalla tingsrätt.

4 september: Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.

ANNONS

28 september: Tingsrätten dömer den äldre av bröderna till livstids fängelse. Den yngre frias. 21-åringen som åtalats för medhjälp frias för detta, men döms till fängelse för andra brott.

ANNONS