Avspärrningarna hävda på Skavsta

Polisens bombgrupp har flyttat undan den väska som på söndagsförmiddagen tvingade fram en evakuering av Skavsta flygplats.

ANNONS
|

Skavsta flygplats utanför av Nyköping evakuerades och spärrades av på söndagsförmiddagen efter att man funnit en väska med explosivt pulver vid incheckningen.

– Våra sensorer har gett utslag på väskan, vilket visar att den innehåller spår av ett ämne som är explosivt , uppgav Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, för GP.

Väskan röntgades och eftersom man upptäckte saker som var svåra att tyda kunde man inte utesluta fara och tvingades kalla in bombgruppen.

– Det är det knepiga i det här. Det finns inga mellanlägen. Jag kan inte be någon av mina mannar att gå in och agera när det finns den här typen av risk, utan vi måste kalla in bombgruppen från Stockholm. Den här typen av ämnen ska hanteras enligt en särskild ordning, säger Roland Lindkvist.

ANNONS

Klockan 11.40 påbörjade bombteknikerna sitt arbete med den aktuella väskan. Arbete försenades på grund av problem med den tekniska utrustningen, men vid halv tre kunde Anette Vilhelmsson, vakthavande befäl i Södermanland, meddela att man flyttat väskan.

-Bombgruppen har flyttat den till ett ställe inom flygplatsområdet som räddningstjänsten brukar använda sig av, dit inte allmänheten har tillträde.

Det var ännu vid kvart i tre inte klart vad väskan innehöll. Bombgruppen arbetade vidare på platsen dit väskan flyttats.

Men avspärrningarna kunde hävas och trafiken åter dra igång.

I väntan på att bombgruppen skulle anlända och under deras arbete kunde inflygande plan landa, men fick dirigeras om på marken.

För utflygande var det dock helt stopp.

– Väskan står precis bakom incheckningen, därför är det helt stopp där. Vi kan inte köra fram fler väskor, berättade Roland Lindkvist.

Den kvinna som checkade in väskan har hämtats till för hör, efter beslut av jourhavande förundersökningsledare i Södermanland.

Hon var enligt Anette Wilhelmsson på väg med flyg till Polen.

Kvinnan är misstänkt för förberedelse till allmänfarllig ödeläggelse och Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Hon ska enligt polisen i Södermanland förhöras av jourpersonal. Jouråklagaren är informerad om ärendet och har gjort bedömning att förundersökning leds av polis.

ANNONS

Anette Wilhelmsson säger att kvinnan samarbetar och att man efter förhören kommer att kunna svara på om misstankarna förstärkts eller undanröjs.

Enligt Roland Lindkvist kan allt sluta med att väskan inte alls innehåller något farligt och att allt är i sin ordning.

Skavsta är Sveriges tredje största flygplats.Det ska enligt polisen inte finnas något känt hot mot den.

TEXTEN UPPDATERAS

ANNONS