Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Attackerade polisen med machetes

Knivmannen som gick till attack mot polisen under torsdagskvällen var beväpnad med machetes. Enligt polisen är det ett ovanligt stickvapen i Sverige.

– Vi ser att det i vissa sammanhang används större typer av knivar men machetes är ovanligt. Det är väldigt skräckinjagande förstås, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som polisen kallades till Svartedalen på Hisingen. En kvinna hade larmat polisen eftersom en hotfull man bråkade med henne. När polisen kom till platsen möttes de av en man på utsidan av en lägenhetsbyggnad.

LÄS OCKSÅ: Polis sköt hotfull knivman

Mannen var mycket aggressiv och gjorde utfall mot poliserna, beväpnad med två machetes. Polisen ropade att mannen skulle släppa ifrån sig knivarna och överlämna sig. Men mannen fortsatte gå till attack och polisen avfyrade då varningsskott mot mannens ben.

– Den här mannen har förstärkt sitt agerande genom att gå till attack mot poliserna. Trots att han uppmanas ett antal gånger ger han inte upp och poliserna ser sig nödgade att avfyra verksanseld mot honom. Det i kombination med det hot som initialt anmäldes gör att efterföljderna kommer bli betydligt hårdare för den här mannen, säger Fuxborg.

Machete

Huggkniv, vanligen använd vid skogsröjning och plantagearbete i Syd- och Centralamerika. Macheten brukar bestå av ett enkelt nitat fäste med en cirka 50 cm lång, eneggad klinga, som kan vara breddad mot spetsen. Tidigare import från bland annat USA, Spanien och Tyskland har i dag allt mer ersatts av lokalt tillverkade knivar.

Vid sidan av användning som redskap har macheten utnyttjats som vapen vid konflikter i till exempel Afrika och Västindien.

Källa: Nationalencyklopedin

Mest läst