Ansträngd kontorsmarknad ökar resultat för Castellum

Det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Castellum redovisar ännu en rekordrapport. I årets andra kvartal blev förvaltningsresultatet 656 miljoner kronor, högre än förväntat. – Marknaden är urstark, säger vd Henrik Saxborn.

ANNONS
|

I takt med att utbudet av kontorsytor har blivit allt mer ansträngt de senaste åren har priserna på kontorsfastigheter stiget rejält. Under årets andra kvartal ökade Castellums totala fastighetsvärde med 875 miljoner kronor, och i dag uppgår totala fastighetsbeståndet till 76,5 miljarder kronor.

Den höga efterfrågan på kontorsytor har också bäddat för höga hyresintäkter. Under det första halvåret blev hyresintäkterna totalt 2 563 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 1 807 miljoner kronor för samma period i fjol. Det innebär att förvaltningsreslutatet, vilket är exklusive förvärvskostnader, skatt och prisförändringar på fastigheter, steg till totalt 1 248 miljoner kronor under perioden januari till juni. Det är en ökning med 9 procent jämfört med i fjol.

ANNONS

– Vi har en fantastisk nettouthyrning. Under det första halvåret har vi signerat nya hyreskontrakt för350 miljoner kronor, vilket kommer att bygga kassaflödet de närmaste åren, säger Henrik Saxborn.

Vill växa genom att bygga

Castellum vill i första hand växa genom att investera och bygga nya byggnader. Därutöver vill de förstärka sin marknadsposition genom att göra förvärv av befintliga kontors- eller logistiklokaler.

– Vi är i dag en av de största producenterna av kontorslokaler i Sverige. I dag har vi 4 miljarder kronor investerade i projekt som pågår. Dessutom planerar vi för ytterligare projekt som uppgår till ungefär lika mycket – projekt som exempelvis väntar på bygglov.

I juni varnade den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley för att prisuppgångar på fastighetsmarknader, likt den svenska, kombinerat med en hög räntekänslighet, oftare slutar i prisfall än i att priserna stabiliseras.

Men att priserna i sig skulle ge upphov till en överhängande risk för ett prisfall är något som Saxborn inte håller med om.

LÄS MER: Göteborgs fastighetsbolag tjänar storkovan

– Jag kan inte hålla med om att priserna i Sverige är extremt höga ur ett europeiskt perspektiv. Med framtida tillväxtmöjligheter ligger svenska fastighetspriser i paritet med andra, om än inte lite lågt. Jag tror att vi kommer se en fortsatt prisuppgång i närtid på både kontorsytor och kontorshyror.

ANNONS

Alarmerande brist på kontorslokaler

I veckan gick bland annat Maria Ranka, vd för Stockholms handelskammare, ut i Dagens industri och larmade om att bristen på kontor hotar stadens tillväxt. Samma problematik är aktuell även för Göteborg, menar Saxborn. Flera av Göteborgs fastighetsbolag har i dag vakansgrader under 5 procent på kontorsfastigheter.

– Det är bra att de sätter fokus på den här frågan. Det produceras i dag för lite kontorsytor, och då är det framförallt Stockholm och Göteborg som sticker ut. Ur vårt perspektiv är Göteborg till och med värre.

Vid halv tolv-tiden hade aktien sjunkit med 1,04 procent till 124,3kronor.

ANNONS