Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Analys: Löfven har svårt att mobilisera

Stefan Löfven vill pussla ihop Sverige igen. På 1 maj lanserade han 5000 enkla jobb som en start. Frågan är dock vilka han har med sig. S-tåget var litet, gråhårigt och ganska tyst.

Trots vackert väder och statsministerbesök hade Socialdemokraterna i Göteborg svårt att mobilisera på 1 maj. Tåget var kortare än förra året. På Götaplatsen anslöt ett antal nyfikna, men det var ändå glest i leden. 


Stefan Löfven är på hugget och håller ett oerhört mycket bättre tal än hans premiär på Götaplatsen som nyvald partiordförande 2012. Då talade han om ungdomsarbetslösheten och menade att Alliansregeringen hade gjort för lite. Nu talar han också om arbetslöshet, men försäkrar att den rödgröna regeringen fortfarande har siktet inställt på EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. 

Både under presskonferensen mitt på dagen och under själva talet säger Stefan Löfven att han vill pussla och bygga ihop Sverige. Pusselbitarna, och det handlar inte om något Moderat livspussel, är en massa olika åtgärder som tillsammans ska få fler i jobb. Nyheten han kommer med är 5000 "enkla beredskapsjobb" i statens regi. Det kan handla om enkla kontorsjobb, städa stränder eller skanna in arkiv.

På Götaplatsen får han applåder när han säger att dessa jobb ska ha kollektivavtalsenliga löner. Där går en av de skiljelinjer som statsministern målar upp mellan de rödgröna och det han kallar ett "blåbrunt" alternativ. Enkla jobb ja, men politikerna ska inte in i lönebildningen. Å andra sidan har Anna Kinberg Batra (M) tydligt satt ner foten och säger samma sak, vilket blurrar till linjen.

En annan skiljelinje menar Löfven går mellan de rika giriga och folket. Han uppmanar Moderatledaren att fördöma skatteflykten som avslöjats med de läckta Panamadokumenten. Just denna bild återkommer i de flesta av 1 maj-tågen från Syndikalisterna och Vänsterpartiet till S. En påtaglig skillnad var dock intensiteten i uppmaningen. SAC:s och V:s tåg består av påtagligt många unga och har stora internationella sektioner. I S-tåget var medelåldern betydligt högre och de tidigare stora grupperna av människor med ursprung i andra länder lyste med sin frånvaro. Deltagarnas röster ekade inte direkt mellan husen och applåderna var ganska avmätta.

Det hela säger en del om stämningen i både S och i regeringen. Jag pratade med ett antal sossar som var arga och uppgivna över att allt fokus hamnar på Miljöpartiets kris. Nu äntligen skulle det ju kunna ha vänt. Ekonomin går som tåget, höstens flyktingkris är överstökad och oppositionen verkar ha gett upp tanken på att fälla regeringen i förtid. Och så kommer MP och stökar till allting. Tycker de.

Stefan Löfven försökte hålla sig så långt från det ämnet han kunde under presskonferensen. "Jag är Sveriges statsminister, jag har fullt upp med att genomföra vårt politiska projekt" var budskapet. På Götaplatsen säger han, förstås, inte ett ord om sin krisande koalitionspartner. 

Krocken mellan det alla vet, att regeringen är en av de svagaste i modern tid, och de löften om framtidslandet Sverige som Löfven beskriver blir rejäl. Det är helt enkelt ganska svårt att tro att jobbmålet kommer att uppnås och att skillnaderna kommer att minska när 180 000 människor, många nyanlända, ska ut på arbetsmarknaden fram till 2018.

På Götaplatsen talar också Ann-Sofie Hermansson, nyvald kommunstyrelseordförande. Hon avslutar med ett av sina favorituttryck: Vi äger vårt öde. Frågan är dock om S verkligen gör det. 

 

 

Mer om 1 maj

  • Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, talade i Malmö och Lund. Han angrep regeringen som han menar har "förlorat den politiska kompassen" i samband med flyktingmottagandet.
  • Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor talade på KD:s familjedag som i år flyttats från Uppsala till Linköping.
  • I Borlänge marscherade 150 nazister från Nordiska motståndsrörelsen. 300 motdemonstranter hade också samlats och kyrkorna extraringde i klockorna.
Mest läst