Allmänheten hyllas efter gripandet

Efter det misstänkta terrorattentatet brottades den utpekade gärningsmannen ner av allmänheten. Tack vare det kunde han senare gripas av polisen. – För mig visar det här att Londonborna agerar tillsammans för att skydda varandra på ett sätt som inte spelar terrorister och extremister i händerna, säger Neil Basu, samordnare för Londonpolisens antiterrorarbete.

ANNONS
|

Vid 00.20 lokal tid i natt körde en större skåpbil i hög fart rakt in i en folksamling, som stod samlade längs en trottoari närheten av moskén och kulturcentretMuslim Welfare House, på Seven Sisters road i London.

I attacken skadades åtta personer och en man uppges även ha omkommit på platsen. Enligt Londonpolisen är det i nuläget inte helt säkerställt att mannen avled av själva kollisionen. Enligt polisen är skadeläget för två av personerna som vårdas på sjukhus allvarligt.

Händelsen som utreds som ett misstänkt terrordåd skapade panik och kaos bland människorna som befann sig i områdetefter en fredagsbön som hölls i samband med den muslimska fastemånaden Ramadan.

ANNONS

Vittnen tacklade omkull den misstänkte

VittnetSaleh Alamoudi berättar förBuzzfeed News att han själv lyckades fly undan skåpbilen som han berättar plöjde ner ett tiotal människor. Efter attacken berättarAlamoudi att han tillsammans med två vännerlyckades tackla omkullden misstänkte 48-årige mannen när han försökte springa ifrån platsen efter det misstänkta attentatet.

Tillsammans med sina vänner ska han sedan ha hållit fast den utpekade mannen i cirka 20 minuter innan polisen anlände och kunde gripa honom.

Under de dramatiska minuterna ska mannen enligtSaleh Alamoudi ha sagt att "Jag ska döda alla muslimer" och även bett om att själv bli dödad efter sin gärning.

I tumultet ska även upprördamänniskor ha närmat sig mannen och ifrågasatt varför han ville ta livet av oskyldiga människor.

Imamen hyllas

Filmsekvenser som The Guardian visar från gripandet visar hur ett stort antal människor befinner sig vid platsen när mannen grips. På bilderna syns en man i vita kläder sträcka ut sina armar för att skydda gärningsmannen från den stora folkmassan. Mannen på bilderna uppges vara Muslim Welfare House imamMohammed Mahmoud.

I ett uttalande frånMuslim Welfare House hyllas imamen för sitt "modiga agerande när han hjälpte till att lugna ner situationen vilket har förhindrat att ytterligare personer skadades eller förlorade sina liv".

Neil Basu, samordnare för Londonpolisens antiterrorarbete. Under måndagsförmiddagen bekräftade Basu att nattens händelse utreds som ett misstänkt terrordåd av polisen.

ANNONS

"Spelar inte terroristerna i handen"

Basu hyllar också allmänheten för deras agerande efter att skåpbilen plöjde igenom folkmassan.

"Jag vill tacka människorna som hjälpte och samarbetade polisen vilket gjorde att han snabbt och lugnt kunde gripas. Jag tycker att det är ett prisvärt agerande av medborgarna som måste ha varit otroligt skakade, rädda och otroligt arga. För mig visar det här att Londonborna agerar tillsammans för att skydda varandra på ett sätt som inte spelar terrorister och extremister i händerna, säger Neil Basu.

Basu uppger också att den gripne 48-årige mannen färdades ensam i skåpbilen, en uppgift som går emot tidigare vittnesuppgifter om att ytterligare två personer försvann från fordonetefter den misstänkta attacken.

Neil Basu säger fortsatt att alla tecken indikerar på att nattens attentat är ett terroristdåd. Han betonar samtidigt att det är för tidigt att spekulera i vilket motiv som kan ligga bakom händelsen.

Basu uppger till skillnad från olika vittnesuppgifter att polisen var på plats vid den misstänkta attentatsplatsen kort efter att de larmades om händelsen.

ANNONS