"Accepterar vi våldet är hoppet ute"

Ahlqvist: Därför kommer GP att fortsätta granska gängvåldet

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu har det gått lite mer än två månader sedan Yuusuf Warsame, 8, sprängdes till döds i en handgranatsattack i Biskopsgården. Även om det fortfarande känns overkligt att någon med berått mod kastat in en handgranat i en lägenhet där barn sover är det trots allt en realitet som polisen, politikerna och göteborgarna har tvingats att förhålla sig till. Efter den fruktansvärda handlingen var känslan jag mötte – både på redaktionen och på spårvagnen – att gängbrutaliteten hade gått för långt. Göteborg hade fått nog.

Vi på GP valde därför att starta kampanjen #NuÄrDetNog för att belysa våldet och hitta lösningarna för att ta tillbaka hela Göteborg från gängen. En stor del av den journalistiken vi gjort under den vinjetten hittar du viavår Facebookgrupp #NuÄrDetNog.Vi har sedan starten bland annat kunnat ge våra läsare en inblick i vardagen för de som bor i de så kallade särskilt utsatta områdena. Vi har mött de som tvingats fly därifrån och kunnat visa hur festknarkandet i centrum bidrar till den blodiga gängkonflikten. Vi har också pekat på lösningar: både privatpersoner och politiker har kommit med förslag

ANNONS

Tusentals står upp mot våldet

Under kampanjens första dygn stod fler än 1 000 personer upp mot våldet och gick med i vår Facebookgrupp. Men tyvärr har gängens våld fortsatt i samma styrka som tidigare. Efter Yuusufs död har 10 skottlossningar inträffat i Storgöteborg, som resulterat i en död och fyra mer eller mindre allvarligt skadade. Dessutom har ytterligare en handgranat kastats mot en balkong.

För ungefär en månad sedan höll vi en första debatt på temat #NuÄrDetNog under Bokmässan. I kväll ordnar vi #Pratbar på Vår Krog & Bar i Biskopsgården. Det var just där gängens våldsnivå eskalerade den 18 mars 2015 när maskerade män stormade in och sköt med automateld rätt in bland krogens besökare. Två personer dödades och flera skadades, att inte fler dog känns som ett mirakel. Enligt polisens teori är den händelsen en starkt bidragande orsak till granatattacken i Biskopsgården. Under kvällens #Pratbar vill vi dock inte bara fokusera på den senaste tidens mörka historia utan framför allt på lösningarna. Hur ska invånarna i Biskopsgården få tillbaka hoppet?

#NuÄrDetNog

När GP startade #NuÄrDetNog förstod vi att vi under denna korta period inte skulle komma fram till en lösning på gängvåldet och problemen i förorten. Men vi har lyckats lyfta frågan och sätta den högre upp på dagordningen – både hos allmänheten och hos våra beslutsfattare. Och det är bland det viktigaste uppdrag vi på Göteborgs-Posten har – att aldrig sluta bry sig. Den dag stadens invånare börjar acceptera att vissa inte längre är en del av samhället och att delar av vår stad hamnat i en våldsspiral är hoppet ute. För oss avslutas nu kampanjen #NuÄrDetNog men det betyder inte att vi lämnar frågan. Vi kommer att fortsätta att granska gängvåldet, politikernas beslut och det segregerade Göteborg. Och Göteborgs-Posten kommer aldrig att sluta bry sig.

ANNONS
ANNONS